pressАтентатът в Истанбул е сред  водещите теми за вестниците тази сутрин.

На уводно място СТАНДАРТ отбелязва:  “Терор до Босфора спира туризма”. Сходно е заглавието на НОВИНАР: “Терор на 300 километра от България”. Ацентът на 24 ЧАСА гласи: “Девет германци взривени в Истанбул”. Със снимков материал и разкази на очевидци и останалите издания публикуват материали за атаката в Турция.

Сред другите теми в пресата се откроява централното заглавие на ТРУД: “Посред бял ден в центъра на града убиха с юмруци 18-годишно момче във Враца”. Побоят, довел до фаталния край, е предизвикан от клаксона на колата на загиналото момче, настиснало го, за да направи забележка на пресичащите пред него двама братя, което предизвикало гнева им. Двамата са задържани, работата по случая продължава, пише вестникът.

Обща тема за днешната преса са и коментарите на премиера Бойко Борисов по повод исканата оставка на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. “Ако ме бутнат, ще се молят дълго на пауните” – това заглавие избира 24 ЧАСА. ДУМА отбелязва: “Борисов плаши с хаос, ако не е на власт”, а СТАНДАРТ пише на челно място, като цитира думите на премиера: “Домусчиев да не ме съветва от Тайланд”. Изданията допълват, че по думите на министър-председателя скоро ще има резултати от разследванията на убийствата от последните дни у нас. На челно място вестник СЕГА пише, че след телевизионни репортажи премиерът спешно е пратил полиция в селата.

СЕГА пише още за предлагани от финансовото министерство мерки, които значително ще разхлабят финансовата дисциплина и така общините ще могат да харчат на поразия.

Вестниците съобщават подробно и за намерението на държавата да закупи шест нови двигателя за изтребителите МиГ 29.

СТАНДАРТ отделя място на казаното вчера по Българското национално радио от директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов, че като мярка за борба с корупцията  заплатите на младшия състав в “Митниците” ще бъдат повишени с 200 лева . Не се изключва и закриването на друго звено, казва още пред БНР директорът на митниците, цитиран от “Стандарт”.

24 ЧАСА отделя две страници за началото на информационна кампания за ползите от секторните помирителни комисии. Те ще приемат жалби от потребители, ако хората смятат, че имат нарушени права в секторите енергетика, водоснабдяване и канализация, телекомуникации, транспорт и финанси.

В унисон с тази новина ТРУД пише, че за година при омбудсмана са постъпили 1 645 жалби срещу монополисти. Най-голям брой от сигналите касаят нередности при услугите, свързани с топлоснабдяването, уточнява публикацията. Вестникът съобщава и за  инициатива на Столичната община за изграждането на 48 стоянки за велосипеди под наем. Идеята е на разположение на столичани да бъдат около 400 колела, с които хората да могат да се придвижват от едно място до друго.