Сега четете
Фотоизложба „Между науката и футбола“

Фотоизложба „Между науката и футбола“

Plakat_FootbolУтре, 13.01.2016 г. в 17.00 часа, ще бъде открито едно изключително събитие – Фотоизложбата „Между науката и футбола“, организирана с любезното съдействие на  Университетска библиотека. 

Нека се опитаме да усетим спорта в чистата му форма, да усетим любовта на академиците на СУ „Климент Охридски“ по едно отминало, но много щастливо време. И да помислим за спорта като начин да се забавляваме и да се бъдем себе си. Това събитие е и апел към младите хора, които нямат желание да спортуват и факт е ниското равнище на университетския спорт.

Посвещава се на 35-годишнита от целенасоченото организиране на спортната дейност на преподавателите и служителите в Софийския университет, съвместно с Департамента по „Спорт“ в Алма матер.

Трябва да се отдаде заслуженото на гл.ас. Жоро Марчев от ЮФ – за началото и за сериозните му усилия да постави на едни нови принципи дейността. Бяха създадени 11 секции по различни видове спорт – за мъже и жени – футбол, волейбол, шах, вдигане на тежести, водна топка и плуване, ски, баскетбол, тенис на маса и тенис на корт и др. Част от отборите участваха в републикански първенства. С годините се изградиха добри отбори. Болшинството от участниците в тях са изключително качествени колеги, с висок научен и обществен престиж преподаватели и служители. Част от тях днес заемат отговорни длъжности в редица институции в страната и в чужбина – ректори, председатели на агенции, министри, посланици, водещи учени и експерти, народни представители, обществени фигури и др.

„Кратки сведения за славно време, за симбиозата между науката и футболната топка, и Покана за приятели“
(Организатор на групата остана проф. Александър Димчев. Той стои в основата на идеята за настоящата изложба)

На изложбата са експонирани интересни материали от това време: За носталгиците_Новогодишни и коледни поздравления от отбора на ЩАЗИ в ГДР 1987 г.

– снимки на мачовете на стадион „Васил Левски“ срещу артисти и журналисти – 1982 г.;

– от мача на века – 100 –годишнината на Софийския университет – преподаватели срещу студентки, събрал рекордните около 35 000 зрители, с коментатор Татяна Лолова;

– от интересни футболни битки – напр. срещу отбора на „ЩАЗИ“ в ГДР – 1988 г. – с победител отбора на СУ и т.н.

– първите екипи на футболистите – запазени за музея;

– част от научните трудове на преподавателите (много синтезирано);

– интересни документи и др.

Щрихи за развитието на спорта през годините

След 1990 г. реално Спортният клуб номинално съществуваше, но не действаше, но остана да съществува благодарение на сплотеността и приятелствата между преподавателите и в резултат на ентусиазма и желанието да се спортува. Остана да съюествува само секция „Футбол“. Групата играеше мачове помежду си, междуфакултетни първенства и с други отбори до 2009 г.
Последните мачове се играеха в залата на Биологическия факултет (в резултат на подкрепата на ръководствата на Департамент „Спорт“ и на БФ.) През годините на съществуването на секция „Футбол“ се местехме непрекъснато от терен на терен, на различни игрища и зали. Особено след промените от 1988 г., сменяхме редица площадки и зали (Колодрума, кортовете на ЦСКА, тартановите площадки на ЦСКА, залите: Академик новия и стария), Военна академия, Биологическия факултет и др. Често си заплащахме наемите от нашия джоб, дори ползвайки и бази на СУ- ДЕО и др. Много често бяхме гонени… Това се случваше и след избора на проф. Биолчев за зам.-ректор, а по-късно и като ректор … Запомнили сме негова крилата фраза – „вечно съм гонен в тази държава…“ Всеки гледаше да намаже с държавни бази, прибирайки част от средствата в своя джоб… Дори не се свеняха да го правят пред очите, или зад гърбовете на свои ръководители, прикривайки се зад правила, създадени в полза на подобни „шмекери“, най-често от тях самите.

Отборът на СУ на ст. Васил Левски в мач с артисти и журналисти

Целите и търсеният ефект от фотоизложбата „Между науката и футбола“ са следните:

– Посвещава се на спортната и научната дейност на преподавателите и служителите в Алма матер във връзка с 35 –годишнината от създаването на спортната секция „Футбол, в рамките на „Спортния клуб“ на СУ (Акцентът в изложбата пада върху спортната дейност.)

– Представя по-голямата част от участниците във футболния отбор на Софийския университет.

– Отдава дължимото на наши уважавани колеги, които участваха активно в отбора по футбол, но си отидоха млади от този свят – доц. Величко Тодоров – ФСлФ, професорите: Георги Петканов,- декан ЮФ и зам.ректор, Стефан Стоянов – декан ХФ и зам.-ректор, Стайко Трифонов- ИФ, Христо Пейчев-директор УП и др.

– Напомня за интересни моменти от футболните срещи на отбора на Университета – срещу различни отбори – в страната и чужбина.

– Прави опит да върне ентусиазма и да възроди идеята – да се създаде основа за спортуването на преподавателите и служителите в рамките на Софийския университет.

– Да бъдат събрани средства от предстоящия търг на вещи, принадлежали на отбора за нуждите на УБ.също така ще бъдат предлагани – календари за 2016 г- с различните формации през годините на отбора. За ценителите ще има изненади – в ограничен тираж колаж с образите на основните действащи лица – от основаването на секцията – до последно – 2009 г.

Ще събере представители на различни факултети и генерации. Ще видите интересни „муцуни“- вече малко, или много променени от неустоимите закони на времето. Ще се посмеете на истинските неща.

Ще може да потрошите малко пара по време на тръжната процедура, за да закупите на тъщата, или на тъста стари, пък дори и за Вас, остарели по достойнство – изпълнени с носталгия екипи, дори скъсан вълнен чорап, или вечен календар – пет версии с образите на любимците Ви от футболния отбор, а може и колаж.

По време на откриването на изложбата, а и след това ще имате невероятен късмет да:

– се докоснете да ценни реликви (за Сотбис), принадлежали на: преводача на единственото прочетено четиво от премиера – Веселин Радков – капитан на отбора;

Вижте и

– се видите с № 1 в отбора – писателя, ректора, гмуркача – проф. Б.Биолчев;

– се срещнете с фината балтия – проф. Драгомир Драганов;

– проведете спортно-трансекзекстенциален(?) дебат със звездния квартет на Философския ф-тет – професорите – Димитър Денков, Олег Георгиев, Александър Андонов и Георги Каприев;

– премерите педагогическо-правните – праисторическите си познания за футбола в България с проф. Божидар Ангелов, проф. Любен Попов, проф. Тенчо Колев, професорите – Христо Матанов и Петър Ангелов;

– дебатирате за геолого-демографските проблеми с проф. Георги Георгиев проф. Ласло Клайн, проф. Петър Славейков;

– се срещнете на чаша винце с истински ценители на „божествената амброзия“, които няма да пропуснат да Ви погалят по седем пъти по главата – за да станете поне шеф на ООН, дори и повечко („нема“ да се излагаме – само до три пъти);

– всички тези екстри, поднесени и изпрани с подкрепата на дългогодишната „перачка“ и нежната „шивачка“ на отбора – Кристина Димчева.

Надяваме се да успеем да осигурим един истински футболист и треньор- Бате Владо Кремаренко. И накрая на вечерта, в зависимост от емоциите на всеки присъстващ – предстои одиозното шоу, наречено „смена на фланелките, или на позициите“.

И така в очакване на много изненади и приятни емоции да се насочим на 13.01.2016 г. към истинското „позорище“, което ще се разиграе в Алма матер.

От името на преподаватели и служители и от отбора по футбол Ви каним най-учтиво да заповядате и да споделите общия ни празник!

По материала работи Мария Николчева в тясно сътрудничество с проф. Александър Димчев

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре