pechat
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова трябва да подаде оставка, ако не бъдат разкрити убийците на шефа на модна къща „Агресия” Александър Антов. Този призив от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България намира челно място в СТАНДАРТ, ТРУД, 24 ЧАСАи ДУМА.

ДУМА помества във водещия си материал и оплакване от жителите на столичния квартал „Овча купел”, че Министерството на вътрешните работи „неглижира незаконния трафик на бежанци”.

СТАНДАРТ съобщава, че жителите на квартала „се готвят да блокират Околовръстното шосе, ако от МВР не вземат мерки за сигурността им. Хората са изплашени след събитията в германския град Кьолн и се опасяват и у нас да не стане същото. Една от причините е, че в „Овча купел” се намират общежитията за бежанци”.Същият вестник пише, че „Европейската комисия подготвя документ в подкрепа на проектите за изграждане на газоразпределителния център „Балкан” край Варна и на газопровода „Южен поток”, разбира се, при спазването на условията на Третия енергиен пакет”. Очаква се писмото от Брюксел да пристигне на 18 януари. Руското министерство на енергетиката обаче опроверга, че се подготвя размразяване на „Южен поток”, допълва СТАНДАРТ.

„Износът на България все повече се забавя”, пише КАПИТАЛ DAILY. „За периода януари – ноември 2015 година общите продажби зад граница са се увеличили  с 5,3 процента, което е доста далеч от двуцифрените темпове на растеж през първата половина на годината. Причината до голяма степен е свързана със спадовете на продажбите към трети страни от август насам. Това се дължи на ниските цени на горивата, металите и храните на международните пазари, както и на икономическите проблеми на някои от основните ни търговски партньори извън ЕС, като например Китай и Русия”, пояснява КАПИТАЛ DAILY.

„Ценова война при цигарите има в момента на пазара”, пише 24 ЧАСА. „Въпреки влизането в сила на новия акциз се оказа, че нито една вносна марка не е поскъпнала. Причината е, че чуждите компании преди Нова година са заредили търговците с количествата за 3 до 5 месеца по старите цени. Това означава, че до началото на май има реален риск в хазната да не влязат постъпления от акцизи от чуждите марки цигари”.„Академик Стефан Воденичаров оцеля при тайния вот за отстраняването му от общото събрание на БАН, но получи остра критика от колегите си”, пише ТРУД.

„За отстраняването му гласуваха 44 души, 47 бяха против, а петима се въздържаха. Искането за предсрочното освобождаване на Воденичаров бе внесено от професор Бойко Георгиев с мотива, че не е защитил бюджета на академията, както и че след заявените намерения за участие в политиката няма да има време за БАН”, обясняваТРУД.

Снимки: c.fastcompany.net/