AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları ToplantısıТурският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е силно критикуван заради нападателната му тактика спрямо медиите в страната, подчерта днес важността на свободата на печата, предаде ДПА.

Медиите трябва да се независими, посочи той в изявление по случай Деня на журналистите в Турция. Той подчерта, че свободата на журналистите е важна, за да има силна демокрация.

Ердоган предупреди обаче, че свободата на печата не трябва да се смесва с безотговорност.

Репортери без граници поставят Турция на 149-то място от 180 страни по свобода на печата, припомня ДПА.

Турски журналисти са подложени на нарастващ натиск от страна на Ердоган и неговото правителство, отбелязва агенцията.

Президентът Ердоган внесе индивидуална наказателна жалба срещу главния редактор на в.”Джумхуриет” Джан Дюндар и срещу неговия колега Ердем Гюл.
Двамата журналисти се намират в затвора в очакване на съдебен процес срещу тях по обвинение в “шпионаж”и “разкриване на държавни тайни” заради публикуването на информация за предполагаеми доставки на оръжия от турските тайни служби за ислямисти в Сирия.

В изявлението на Ердоган днес се съдържа и предупреждение срещу разпространяването на “черна пропаганда” чрез социалните медии. Социалната мрежа Туитър е особено популярна сред критиците на правителството в Турция, отбелязва ДПА.

Източник: Анкара/bta.bg