Сега четете
Хиляди излязоха в Полша в защита на обществените медии

Хиляди излязоха в Полша в защита на обществените медии

Полша_стачкаПореден протест в Полша срещу свободата на медиите. Десетки хиляди поляци излязоха по улиците на големите градове в страната в знак на недоволство срещу последните закони на правителството, чиято цел е да поеме контрола над обществените медии.

Десетки хиляди поляци излязоха на улиците на много градове в страната, за да протестират срещу контрола на консервативното правителство над обществените медии, съобщава Франс прес.
Най-голямата демонстрация бе във Варшава, където пред сградата на държавната телевизия се събраха близо 20 000 души. Те развяваха полски знамена и европейското знаме и скандираха „Свободни медии, свободна Полша!“, „За демократични медии!“ и антиправителствени лозунги.

Протестите, организирани в още двадесетина града на страната, са срещу спорния закон за обществените медии, подписан в четвъртък от президента Анджей Дуда въпреки предупрежденията на европейските институции. Законът фактически поставя публичните радио и телевизия под контрола на консервативното правителство на Партията право и справедливост.
Според полската опозиция новият закон е нов етап в овладяването на лостовете на властта в Полша от консерваторите, които победиха на изборите през октомври миналата година.

Припомняме, че новият медиен закон влезе в сила на 8 януари, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.

Вижте и

Редица европейски организации – Европейският съюз за радио и телевизия, Асоциацията на европейските журналисти и Репортери без граници – изразиха възмущението си от новия закон и призоваха полските власти да се откажат от прилагането му

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре