Сега четете
ИДИЛ екзекутира журналистка

ИДИЛ екзекутира журналистка

56d2b549794dd35fbeda78241bf358bf_XL30-годишната жена е била обвинения в шпионаж за противникови сирийски групировки

Бойци на ИДИЛ са екзекутирали журналистка, която пишеше за живота в окупирания град Рака. 30-годишната Рукия Хасан била обвинена в шпионаж в полза на противникови групировки, предаде „Гардиан”. Младата жена е екзекутирана през септември, но новината за смъртта ѝ се разпространи едва сега, след като от ИДИЛ заявиха в социалните мрежи, че тя всъщност е жива.

Рукия Хасан е завършила философия в университета в Халеб, а по-късно става част от опозицията срещу Башар Асад. Когато ислямистите от ИДИЛ завладяват града, младата жена отказва да го напусне и започва да пише под псевдонима Нисан Ибрахим. Хасан описва всекидневния живот на хората в Рака, както и честите въздушни удари на коалицията по града.

ИДИЛ започват да преследват младата журналистка, а през август 2015 година я залавят, като я обвиняват, че сътрудничи на Свободната сирийска армия. През това време тя публикуваше съобщения във Facebook, сред които мисли на надежда, информация за това как се чувства и каква музика слуша.

Вижте и

В едно от съобщенията Рукия Хасан се питаше: „Добре, ако не искаме ИДИЛ, и ако не искаме коалицията, която бомбардира ИДИЛ, и не искаме Свободната сирийска армия да се бие с ИДИЛ, то какво точно искаме“.

След като е екзекутирана, нейният профил в социалната мрежа още е активен и активисти се притесняват, че ИДИЛ може да се опитва чрез него да стигне до други хора в Рака, които са имали сродни идеи с тези на жената.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре