kinoС премиера на родния филм „София 100 години столица на българското кино” официално ще бъде открит технологично обновеният, ежедневно работещ киносалон “Люмиер”.

Събитието е от 20:30 часа на 13 януари – датата, на която отбелязваме Деня на българското кино. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.

“София 100 години българско кино” е със сценарий и режисура на Явор Веселинов, по идея на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.

 Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, размирна София от “Тютюн”, “Немирната птица любов”… Пред очите му се открива стара София от “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”…

Продукцията е на “Гала Филм” и се осъществява с помощта на Столична програма “Култура”, Национален филмов център в копродукция с ARS Digital Studio.

 В края на 2015 г. НДК закупи нова, дигиална прожекционна техника за емблематичната зала “Люмиер”, благодарение на която всекидневните прожекции на качествени филми вече са факт.

Любословие по frognews.bg