Сега четете
Премиера на „София 100 години столица на българското кино” ще се открие ежегоден киносалон „Люмиер“

Премиера на „София 100 години столица на българското кино” ще се открие ежегоден киносалон „Люмиер“

kinoС премиера на родния филм „София 100 години столица на българското кино” официално ще бъде открит технологично обновеният, ежедневно работещ киносалон “Люмиер”.

Събитието е от 20:30 часа на 13 януари – датата, на която отбелязваме Деня на българското кино. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.

“София 100 години българско кино” е със сценарий и режисура на Явор Веселинов, по идея на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.

 Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, размирна София от “Тютюн”, “Немирната птица любов”… Пред очите му се открива стара София от “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”…

Продукцията е на “Гала Филм” и се осъществява с помощта на Столична програма “Култура”, Национален филмов център в копродукция с ARS Digital Studio.

Вижте и

 В края на 2015 г. НДК закупи нова, дигиална прожекционна техника за емблематичната зала “Люмиер”, благодарение на която всекидневните прожекции на качествени филми вече са факт.

Любословие по frognews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре