Сега четете
Ще паднат ли цените на горивата, какво стои зад сагата с газа? И още – как ще се пренареди политическият пъзел през 2016г.?

Ще паднат ли цените на горивата, какво стои зад сагата с газа? И още – как ще се пренареди политическият пъзел през 2016г.?

tomislav-donchev-187984През 2015г. имаше прогнози за между 0,6-0,8% ръст на икономиката, но постигнахме поне 3 пъти по.висок резултат. Това каза в студиото на БНТ Томислав Дончев, вицепремиер. Икономиката има потенциал да се развива по-бързо, но растеж над 4% е трудно постижим, допълни той, коментирайки думите на премиера Борисов за ръст от 4,5% през 2016г. Всичко, което зависи от държавата ще бъде направено, категоричен беше вицепремиерът.

Балканите не са не са стабилна територия, но изкуството е от всяка криза и заплаха
да се минимизират потенциалните щети и рискове, заяви Томислав Дончев. Управлението сега е съвсем различно от преди – средата е различна и нямаме аналози и исторически примери, допълни той. Експортът ни нарасна с над 12%, но вътрешното потребление трябва да се събуди, заяви Томислав Дончев.

Нито една криза в близост до нашата граница няма как да ни донесе ползи, подчерта Дончев и допълни, че в някои сектори като например туристическият може да се появят такива, например повече туристи. Устойчив проект не може да е базиран на ползи от временна криза, смята обаче той.

Основният ценообразуващ фактор в цената на горивата е тази на петрола, която зависи от процесите в Близкия Изток, заяви Томислав Дончев. Всички забравиха, че КЗК правят секторен анализ на пазара на горива и в близките месеци ще има резултати, допълни той. По думите му, този анализ ще покаже дали има достатъчно конкуренция на пазара – още един фактор, който влияе на цената на бензина и дизела. През април се очаква още един играч да влезе на пазара на суров петрол – Иран и според вицепремиера – повечето играчи ще създадат още повече конкуренция. Ниската цена на петрола ограничава внедряването на зелени технологии, но е добра за потребителите и е един от факторите, който осигурява растеж на икономиката, смята Дончев.

До въвеждането на напълно либерализирания пазар – не би трябвало да има промени в цената на тока, заяви Томислав Дончев. Той подчерта, че от КЕВР зависи да се намали таксата „задължения към обществото“. Стъпките по отношение на пълната либерализация са започнали, но по отношение на реалния потребител няма опасност това да стане в отоплителния сезон. По думите му, това е така, защото след въвеждане на свободния пазар има известна флуктуация на цените, която трае кратко.

Вижте и

Либерализацията ще се случи най-вероятно през пролетта, заяви Томислав Дончев и обясни, че ще имаме възможност за избор на доставчик, както е например при мобилните оператори. На въпрос дали, ако сме абонати на ЧЕЗ ще можем да минем към EVN той отговори, че на пазара на електроенергия ще се появят и други играчи, освен съществуващите в момента ЕРП-та. Според вицепремиерът има известно подобряване в състоянието на НЕК, благодарение на всички предприети мерки, но натрупаният от Белене, Цанков камък и изкуствено задържаните през 2013-2014г. цени, са довели до натрупването на голям дефицит.

Помолен да коментира казуса „ДПС“ Томислав Дончев каза: Не ме вкарвайте в ролята на политически анализатор. Не, че няма какво да кажа. Мога да направя зрял анализ, мога да направя дори прогноза, но не е редно. Нека участниците в процеса кажат какво ще правят.
Томислав Дончев бе един от споменатите като кандидати за президентския пост. Във връзка с това той каза, че президентските избори са далеч и сега основна задача на кабинета е да си свърши работата. Според него темата за номинации, за предложения за президент ще е актуална по-късно, сега трябва да се говори за европейските пари.
БНТ, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре