veselin-mareshkiБългария не облага с максимално висок акциз горивата, за да може цената да е по-добра за потребителите, но това не се случва – облагодетелстват се търговците. Това заяви варненският бизнесмен Веселин Марешки, в предаването „Тази сутрин“.

“Искаме държавата да се намеси заради явното картелно споразумение. България не облага с висок акциз търговците на горива, а те се възползват от това нещо и ощетяват потребителя”, допълни той. Най-интересно е, че цената на горивото влияе на всички останали стоки. Ако тя падне и цените ще са по-ниски. По думите му падането на горивата с една стотинка е подигравка. Според него реалната цена на най-масовия бензин трябва да е под 1,80 лв. Той даде за пример Варна, където това е реалност. Там пазарните нива са на базата на конкуренцията.

“Аз призовавам всички собственици на бензиностанции да последват този пример”, заяви бизнесменът. Марешки увери, че с поставянето на по-малка надценка също може да се печели. Той отбеляза, че е съмнително, че цените са еднакви навсякъде с разлика от една стотинка.

Според Марешки сега цената на бензина и дизела се движи около 1,97-1,99 лева. Спазиха си обещанието горивата да са по-евтини от 2 лева. Доставната цена в момента е 1,50 лв. за бензин A95 и 1,52 лв. за дизела т.е. не би трябвало цената на бензиностанциите да е над 1,80 лева. Така е във Варна, но не и в цялата страна, подчерта Марешки. Във Варна никой не е затворил – повтаря се това, което беше преди години с лекарствата – уж беше невъзможно да има по-ниска цена, а се оказа, че не е така, каза аптекарският бос. Той заяви, че не е производител или преработвател, купува горива от други дистрибутори и въпреки това надценката му е достатъчна, за да не е маржът 40-50 стотинки.

За своя референдум Марешки потвърди, че всичко е тръгнало от цената на горивата. Той все пак подчерта, че има въпроси като този за партийните субсидии, които са твърде високи. Досега имаме около 300 хил. подписа, но това няма да стигне за вкарване в парламента. До края на януари е срокът – трябват ни още поне 100 хил. подписа, заяви Марешки.

bTV, „Тази сутрин”