bnrПрограма “Хоризонт” отбелязва днес 45-тия си рожден ден.

Радиопрограмата тръгва не само с ново име, но и с модерна за времето си концепция за журналистическо присъствие пред микрофона. На този ден, в 6:00 часа сутринта, преди 45 години, говорителят Богомил Алексиев обявява началото на “Хоризонт”.

Преди това е имало Първа и Втора програма на Радиото, но в края на 60-те започва да се обсъжда обновяването и преформатирането на съществуващите до тогава програми. И се стига до идеята Първа програма да носи името “Хоризонт”. Тя става много по-динамична и се решава да има новини на всеки кръгъл час.

Три години по-късно, през септември, “Хоризонт” става 24-часова. В продължение на десетилетия популярни са редица радиопредавания като: “Разговор с вас”, сутрешните, обедните, нощните блокове, вечерните коментарни рубрики. Слушателите на “Хоризонт” се събуждат с “България, дела и документи”, също разпознаваема рубрика на програмата.

Датата 4-ти януари 1971-ва година е рожденна на едно от емблематичните предавания – “Неделя-150”. Също на днешния ден, през 1989-та, в ефира се появява и “12+3”.