Жаклен КоенЗа нас сагата с газа приключи на 31 декември в 18.00 часа. Това каза изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг” Жаклен Коен пред Би Ти Ви.

По думите му каквато и ситуация да възникне, няма как БЕХ да допусне 200 000 души да останат на студено. „Единственият въпрос е защо и как се стигна до тази ситуация”, допълни Коен.

По думите му Коен е разбрал за ситуацията от диспечер, който работи в „Булгартрансгаз”. „Мъжът работи там от 30 години и за първи път му се случва да види нули срещу заявка”, каза той.

„Първото нещо, което направих, беше да позвъня на Сашо Дончев”, допълни Коен. „Той ми каза, че е в разговори с техните партньори и че всичко ще бъде решено”. Коен каза, че няма информация дали са се разбрали.

По повод спекулациите, че „Овергаз” има задължения към „Газпром” Коен каза, че не може да коментира отношенията на компанията с нейните партньори.

Той допълни, че едва ли става въпрос за натиск върху „Овергаз” и изземане на компанията от Сашо Дончев, защото „когато един бизнес е законен и почива на договор, няма как да бъде иззет”.

„Защо беше необходимо това да се случи общо в 24 часа? И часове преди нова година? И може би тук определен вид анализатори би трябвало да се задълбочат и да потърсят причичините за това”, допълни още Коен.

bTV, “120 минути”