vef_radioПолското обществено радио “Йединка” днес излъчва на всеки кръгъл час последователно националния химн и химна на Европа, в знак на протест срещу новия закон за медиите, предаде Франс прес. “Ние искаме да привлечем вниманието на нашите слушатели и на обществеността върху заплахата, която новият закон за медиите представлява за плурализма и свободата на словото в обществените медии”, заяви в комюнике главният редактор на “Йединка”, Камил Дамброва.

Вчера полският Сенат, доминиран от консерваторите от партия “Право и справедливост” на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите въпреки протестите на международни организации, припомня агенцията.

Съгласно закона мандатът на настоящите членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Според документа отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на министъра на държавното съкровище. Досега това ставаше с конкурс, организиран от Националния съвет за радио и телевизия.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и “Репортери без граници” изразиха възмущение от разпоредбите, “внесени набързо и без всякакви консултации”, се посочва на уебсайта на ЕСРТ.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е поискал от полското правителство информация за законопроекта, съобщи в Туитър неговата говорителка.