Сега четете
Шестата година на вестник „Строител“. Честито колеги!

Шестата година на вестник „Строител“. Честито колеги!

vestnikstroitelШестата година на в. „Строител“ беше натоварена, динамична и мина под знака на новите начинания. Неотменно следвахме приоритет №1 – като издание на КСБ да бъдем полезни най-вече на представителите на строителния бранш, но и на институциите и обществото. Останахме верни на стремежа си да представяме пълноценна, актуална и точна информация. Поставянето на по-високи цели, изпълнението им и безкомпромисността по отношение на качеството са трите правила, към които се придържаме. Защото винаги може повече и знаем, че ние можем повече.

И през 2015 г. обновихме визията на изданието и започнахме воденето на нова рубрика. В „София строи“ в партньорство със Столичната община ви представяхме големите обекти на столицата. Разказахме как се случват едни от най-сложните проекти, като метрото и завода за преработка на отпадъци.

Годината ни започна с
още едно
предизвикателство.

През януари съвместно с КСБ организирахме посещението и съдействахме за провеждането на експертиза за инженерно-геоложките условия в района на Кресна на двама от най-уважаваните професионалисти в сферата – проф. Рикардо Оливейра и проф. Пол Маринос. Чуждите експерти са били президенти на Международната асоциация по инженерна геология и околна среда (IAEG) през различни периоди.

За четвърти пореден път в края на март с Камарата организирахме кръгла маса „Модернизация на обществените поръчки“, която се провежда по инициатива на ОП – София.

За нас, освен да представяме на читателите си пълната настояща картина, е изключително важно и да очертаем визията за бъдещето. Да формулираме тенденциите за развитие. Затова в началото на новия програмен период стартирахме за първи път още една инициатива. Конференцията „Кохезионна политика 2014 – 2020 г. – предизвикателства и перспективи“ се състоя през май. Тя събра висши представители на държавната власт у нас, на Европейския парламент, Европейската комисия и ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите.
Бяхме партньори на КСБ и в превърналото се в ключово ежегодно събитие за бранша – септемврийския пети по ред дискусионен форум на тема „Строителството през 2016 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. Направихме крачка в утвърждаването на инициатива на Камарата и Столичната община, посветена на Димитровден – професионалния празник на строителите. Експозицията „Виж София – където строителството върху традициите гради бъдещето“ беше съставена от авторски творби на фотографа на в. „Строител“ Денис Бучел и аероснимки с квадрокоптер (дрон) на знакови обекти. Както и миналата година, тя беше разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК.
Есента беше интензивен период за нас. След изложбата дойде време за годишния бал на КСБ. На 26 октомври по време на официална церемония в „София хотел Балкан” Камарата връчи отличията на най-добрите компании в сектора. Домакини на събитието бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на КСБ инж. Светослав Глосов.

В края на ноември заедно с Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите работихме по провеждането на Петата национална конференция „ОП „Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен
период”.

Не можем да пропуснем да отбележим и още едно важно събитие. На 3 април пораснахме с още една година. Шест години може би не са дълго време за човешкия живот, но за живота на едно печатно издание в условията на настоящия бързо променящ се медиен пазар са цяла история. Разбира се, развитието и утвърждаването ни не биха били възможни без подкрепата на Управителния съвет на Камарата и нейния председател, на областните председатели и Съвета на директорите на в. „Строител“. И през тази година те бяха до нас, вярваха във възможностите ни и поощряваха новите ни идеи и инициативи. По повод годишнината получихме поздравителни адреси от премиера Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на околната среда и водите Ивелина Василева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров, председателя на УС на ББАПБ Николай Иванов, кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и на Бургас – Димитър Николов, председателя на КСБ инж. Светослав Глосов и ръководството на Камарата.
6-ия си рожден ден отбелязахме с чаша вино и голяма торта. Пожелахме си още много години екипът на в. „Строител“ да постига успехи и да правим изданието на Камарата все по-добро.
Едно от постиженията ни през 2015 г. беше и налагането на „Строител“ като

надежден и коректен
партньор.

За пореден път пролетното специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане СТРОЙКО 2000 се състоя с медийното партньорство на вестника. Подкрепихме и есенното издание на събитието.

Новият форум, в който се включихме, бе третата национална дискусия „Да! На българската икономика”, която се проведе в Стара Загора. Тя беше организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КСБ, вестниците „Стандарт“, „Преса” и „Строител“.

Професионализмът ни намери признание и в първата у нас церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016, провела се през юни в Гранд Хотел София. Журито, което класира победителите, беше председателствано от арх. Ангел Захариев – управител на „А и А архитекти“ ООД, а негов член бе главният редактор и прокурист на в. „Строител“ Ренета Николова. Конкурсът отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.
Ново начинание за 2015 г. беше и участието ни със собствен щанд на Международния технически панаир в Пловдив.

Главният редактор и прокурист Ренета Николова представи изданието на още един висок форум – по време на дискусия на тема „София – град на новите технологии и на новите възможности“, инициирана от столичния кмет Йорданка Фандъкова. „КСБ и нейното издание в. „Строител” имат дългогодишно партньорство със Столичната община. Изграден е много добър диалог между ръководството на Камарата и на общината. Председателят на УС на КСБ инж. Светослав Глосов е член на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към кмета на София, където се обсъждат най-важните за бизнеса въпроси“, посочи Николова в изказването си.
Участвахме като партньори и в 14-ото издание на строителния конкурс „Златен отвес”, организиран от ОП на КСБ – Варна. Комисията по избор на победителите включваше и наш представител – Мартин Славчев, редактор във в. „Строител“.

За пореден път доказахме, че за нас няма граници в стремежа ни да вършим работата си професионално и да отразяваме всяко едно значимо събитие. През декември екип на вестника пътува до Брюксел, за да отрази семинар на тема „Опростяване на кохезионната политика за стимулиране на резултати“. Той се проведе в Европейския парламент и бе организиран от Комисията по регионално развитие към ЕП и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). От мястото на събитието главният редактор Ренета Николова взе и интервю от Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие
на ЕП.

Станахме първите носители на сертификат
за устойчиво управление
на събития в Източна Европа

В шестата си година предприехме и важна крачка за утвърждаване на постигнатото, за сверяване на часовника и за да проверим дали наистина безусловно спазваме всички стандарти за високо качество.

Екипът ни посрещна Алберто Сартори – експерт по корпоративна социална отговорност, който работи в „Бюро Веритас“ (Италия) в продължение на 10 години. Институцията е световен лидер в областта на Изпитването, Инспекциите и Сертификацията (TIC). Компанията е създадена в далечната 1828 г. Сартори разказа, че стандартът ISO 20121 е създаден през 2012 г. и за първи път е представен по време на Олимпийските игри в Лондон. Целта е била да се направи система за управление на устойчивостта на събитията и за създаване на увереност, че организациите, които отговарят за провеждането им, са финансово обезпечени и социално отговорни и също така ще се съобразяват с опазването на околната среда чрез грижа за намаляване на негативните въздействия върху нея. Първоначално стандартът бил развит като британски, но по-късно се превръща в международен. Това е сертификатът на фестивала във Венеция, Евровизия 2013 г., „Олд Трафорд“ – стадиона на английския футболен отбор „Манчестър Юнайтед“, и много др. Алберто Сартори уточни, че „Вестник Строител“ ЕАД е първата компания от България, кандидатствала за получаването му, а и първата от Източна Европа. В крайна сметка след сериозен одит, детайлни проверки и наблюдение на работата ни бяхме сертифицирани.
Документът за устойчиво управление на събития ISO 20121:2012 от „Бюро Веритас“ бе връчен на председателя на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД – инж. Пламен Пергелов, и прокуриста и гл. редактор Ренета Николова. През годината получихме и втори сертификат – ISO9001:2008. Той е за предпечат, печат, издаване и разпространение на вестник, периодични и непериодични издания, производство на видео клипове и филми, организиране на събития, PR и реклама, изработване на информационни и рекламни материали за печатни и електронни издания и телевизии.

Продължаваме да надграждаме.

За да организираме още по-добре работата си и да продължим да развиваме уменията си и да придобиваме нови и тази година се събрахме на тийм билдинг. Първият за годината семинар през май се проведе в хотел „Скалите“, Белоградчик. „Трябва да продължим да отчитаме пулса на строителния бранш“, заяви инж. Пламен Пергелов, член на УС на КСБ и председател на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД, по време на корпоративното събитие на изданието. „Вие показахте, че можете да се организирате в ситуации, с които много малко други екипи биха се справили. Успявате за минути да реагирате при всяко извънредно обстоятелство. Промените в сектора стават и благодарение на вас“, обърна се към членовете на екипа на в. „Строител“ инж. Пергелов. „Все повече институции се обръщат към Камарата за становища и се съобразяват с тях и част от тази положителна промяна сте и вие“, каза инж. Иван Бойков, изп. директор на КСБ и член на СД на изданието.

„Доволна съм от работата на екипа. Успяхме да се синхронизираме и да станем една машина, която може да се мобилизира и да реагира на всякакви ситуации и по всяко време. Всеки знае ангажиментите си и какво трябва да прави. Отговорен е, ресорите се следят. Разбира се, имаме какво да подобряваме и това е основната цел на нашия тийм билдинг – с по-малко разходи да се постигат по-високи приходи, като работим в екип“, заяви гл. редактор и прокурист Ренета Николова. Тя представи и гост-лектора на събитието Никола Димитров от Университета за финанси, бизнес и предприемачество, който презентира модела Lean за оптимизиране на работата в офиса. Методът е разработен в Toyota, но в момента се прилага успешно в редица компании и водещи банки у нас. Целта е да се намалят ненужните разходи и да се оптимизира процесът, но не чрез съкращения, а чрез намирането на скрития потенциал на съществуващия човешки ресурс. Моделът Lean дава на фирмите основни инструменти за подобряване на екипността и продуктивността, така че те да отговарят по-адекватно на нуждите на клиентите си, и подобрява климата в офиса.

Вижте и

С помощта на интерактивни упражнения и дискусии три сформирани мини екипа определиха основните причини, които водят до забавяне на работата, както и дадоха идеи за оптимизиране на процесите. От предложенията на трите тима „Строител“ изготви и въведе Dashboard (бяла дъска), на която се записват ежедневните задачи на всеки член на редакцията и се проследява тяхното изпълнение. На нея има и барометър – той е инструмент, който очертава и текущите демотиватори, генерира идеи, обединява екипа около общи каузи.

На втория тийм билдинг през септември в хотел „Флора“, Боровец, продължихме да надграждаме уменията си и да внедряваме модела Lean. „Колеги от бранша, представители на министерствата и кметове, с които съм разговарял, дават на изданието много висока оценка. Това е благодарение на вашия труд“, обърна се към членовете на екипа на вестника инж. Пламен Пергелов. На събитието присъстваха изп. директор на КСБ и член на СД инж. Иван Бойков и Валентин Николов, председател на Контролния съвет на Камарата. „На заседание на Съвета на директорите дадохме висока оценка на това, което е свършено от срещата, която имахме в Белоградчик през май, до настоящия момент. Но предизвикателствата предстоят пред нас и затова не трябва да се отпускаме, а да продължим да търсим пътища за още по-добро развитие на изданието“, каза инж. Пергелов. „За мен е удоволствие да бъда отново сред вашия колектив. Още повече, че както винаги съм подчертавал, едно от най-хубавите неща, които Камарата направи от началото на своето съществуване, е в. „Строител“, заяви Валентин Николов. „Моето мнение е, че вестникът е добър, дори отличен. Смятам, че ако една машина работи добре, тя не трябва да се пипа много, за да не се развали”, сподели мнението си той.

Гост-лектор на тийм билдинга отново бе Никола Димитров от Университета за финанси, бизнес и предприемачество, който продължи обучението по модела Lean. Лекторът определи барометъра, поместен на Dashboard (бялата дъска), за най-атрактивния, който е виждал.

Отличията

Онова, което ни радва и ни дава стимул да бъдем все по-добри в работата си, са и наградите, които получаваме. И 2015 г. не мина без отличия. Първата беше за прокуриста и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова и за мениджмънта на вестника – специалната награда на Националния конкурс за най-добър ръководител 2014 г., организиран от Асоциация „Сенатор“. Целта на инициативата, под патронажа на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, е да се поощрят и популяризират усилията на ръководителите в предприятията и учрежденията за подобряване на условията за ползотворен труд и почивка, както и за повишаване на производителността. Критериите, по които журито е оценявало предложените кандидати, са: човечност в отношенията, добри условия за труд и почивка, обучения и мероприятия за повишаване на квалификацията и личния ръст на персонала. „Благодаря за това високо отличие. Приемам го като оценка към високите стандарти на работа не само на вестник „Строител“, но и на нашия принципал и собственик – Камарата на строителите в България“, заяви при получаването на отличието Ренета Николова. „Благодаря много за номинацията и за хубавите думи от екипа, че вестник „Строител“ е място, което дава възможност за реализация на млади хора. Това е така, в изданието на Камарата работят предимно млади хора. Считам, че едно от основните качества, които трябва да притежава добрият ръководител, е да може да открива потенциала във всеки един член на екипа си и да му даде възможност да се развива, да го стимулира да покаже най-доброто от себе си. Той трябва да бъде обективен и справедлив в оценките, но най-важното според мен е да създаде такава атмосфера, че хората да харесват и да обичат това, което правят. Надявам се, че съм успяла да им предам моята любов към работата. Пожелавам си още много години екипът на вестник „Строител“ да постига успехи и да правим изданието на Камарата все по-добро“, каза главният редактор.

„Важно е отношението на колегите не към строгия началник, а към човека, който координира, мобилизира, вдъхновява и прави така, че колективът да има резултати“, заяви в словото си вицепремиерът Калфин.

Получихме признание и от още една голяма институция – Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ), който отбеляза своя 50-годишен юбилей. В. „Строител“ е медиен партньор на събитията, организирани от НТССБ. Сред тях са Международната научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения”, заседанията и семинарите на съюза. Затова по време на тържеството председателят на НТССБ акад. Ячко Иванов връчи награди на представители на вестника.

Както всяка година и тази приключи за екипа на в. „Строител“ с коледно тържество, което се проведе ден преди светлия празник в ресторант „Жасмин“. В него се включи и Съветът на директорите на дружеството начело с председателя инж. Пламен Пергелов и членовете – инж. Иван Бойков и инж. Любомир Качамаков. „На последното заседание на Съвета на директорите разглеждахме работата на вестника през годината. Оценката, която дадохме, е положителна. Удовлетворени сме от екипа, от професионализма, от всеки един от вас. Случиха се много хубави неща. За мен върхът на постигнатото са сертификатите, които получихте. Особено този, връчен на бала за Деня на строителя. Радваме се, че екипът на в. „Строител“ е сред малкото, които притежават сертификата за качество при организиране на събития. Поздравяваме ви за коледните и новогодишни празници. Благодаря на всеки един от вас, на вашите приятели, близки и познати, защото без тяхната подкрепа не бихте могли да правите това, което правите. Благодаря на Рени за това, което върши, и за лъчезарността, която я съпровожда. С председателя на КСБ инж. Светослав Глосов и с членовете на УС коментираме, че са удовлетворени, че имат този вестник, че той се развива. Желая ви здраве, успехи и любов през следващата година!“, обърна се инж. Пергелов към екипа в началото на празненството.

Инж. Иван Бойков определи изминалата 2015 г. като успешна за изданието. По думите му все повече хора, дори и извън бранша, започват да харесват в. „Строител“. „Много постигнахме и още много ще постигнем“, каза още инж. Бойков.
„Желая на всички ви и на вашите семейства да сте живи и здрави, всичко най-хубаво и много успехи, включително професионални. Дай Боже, 2016 г. да е още по-добра за вестника и да вървим напред“, заяви пред екипа и инж. Качамаков.
Прокуристът и гл. редактор на изданието Ренета Николова отправи благодарности за подкрепата на председателя на КСБ инж. Глосов, на УС на Камарата и на Съвета на директорите на дружеството за разбирането, което в. „Строител“ среща от тяхна страна. „Благодаря и на целия екип за това, че всеки един дава максималното от себе си, за да правим най-добрия браншови вестник в страната. Тук сме се събрали хора, които идват на работа не само заради заплатата и задълженията, а заради каузата в. „Строител“. Вярвам, че всеки един от нас има желанието вестникът да става по-добър, да се развиваме, събитията, които организираме, да са все по-добри. Затова смятам, че сме екип от единомишленици и това е най-важното. Убедена съм, че всеки член на този екип е ценен. Желая ви весела, щастлива и усмихната Коледа, много любов и светлина в домовете ви!“, пожела Николова на присъстващите на тържеството.
Празникът продължи с традиционното връчване на тематични грамоти и коледна томбола, с много настроение, песни и танци.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре