Сега четете
БНТ2 ще представи документалната поредица „Европа без граници“

БНТ2 ще представи документалната поредица „Европа без граници“

evropa bez granici Как живеят днес хората по границите ни с Македония, Сърбия, Турция, Гърция и Румъния. Какво ни свързва и какво ни разделя със съседите в съвременна Европа? В ПЪРВИТЕ ДНИ НА 2016 г. БНТ2 представя документалната поредица „Европа без граници“.

От 2-ри януари в 18:30 зрителите ще могат да проследят поредицата на  филма на Детелина Каменова и режисьора  – Елена Машкова  от телевизионен център Русе – „Дарители и филантропи, Румъния“. Лентата представя успешни социални предприятия, поликлиники и хосписи за палиативни грижи в Букурещ и Брашов, създадени по най-добрите европейски модели. Дори в години на финансова и икономическа криза в Румъния работят магазини, които дават до 10% от месечните си приходи за обществени каузи и само през последните пет години са набрали над четири милиона евро, привлекли са индивидуални дарители и филантропи. Втората част на филма „Дарители и филантропи, България“ прави опит да очертае образът на българския дарител днес.  Ще можем да гледаме продукцията на 9 януари.

Документалният филм на РТВЦ – Пловдив „Живот на граница” ще бъде излъчен на 16 януари по  БНТ 2. Сценаристи са Николай Райшинов и Таня Матева, режисьор – Пепа Кошичка. Във времето на глобални комуникации топографските граници продължават да съществуват. Доколко обаче тези граници са реални, особено на Балканите, където историята ги е прекроявала неведнъж. Филмът е разказ за границата, която свързва хората от две държави, за българи и гърци, които заедно градят параклис близо до ГКПП Златоград – Терес и днес съвместно развиват бизнес.

evropa bez granici3

„Вратата Маказа” е документалният филм на журналиста Десислава Шишманова и режисьор – Нончо Нончев, който разказва за общите корени, традиции и поминък на жителите от района на Смолян, Кърджали, Златоград, Ивайловград, Любимец, Свиленград и местата на юг – Кавала, Ксанти, Драма, Серес, Гюмюрджина, Дедеагач, Фере, Димотика. Земя на кръстопът за много народи -българи, гърци и турци, географска Тракия е част от три национални държави. Възможностите за общо икономическо развитие е вратата към бъдещето за хората от пограничните територии. Филмът ще бъде излъчен на 20 януари от 18:30 часа.

Документалният филм „Една несбъдната мечта” разказва за дългогодишната мечта на жители на Струмяни и македонската община Берово да имат граничен пункт. Днес, да се срещнат с близките и приятелите си отвъд границата, те трябва  да измиват повече от 180, а къщите им са само на 5-6 километра през браздата. Филм на РТВЦ Благоевград  „Една несбъдната мечта” е по сценарий на Николай Янев и Надежда Василева, режисьор е Елица Цветанова.  БНТ 2 ще излъчи лентата на 6 февруари от 18,30 часа.

„От трите страни на Осогово“ е документален филм за живота на хората в пограничните райони. По билото на Осоговската планина, до село Жеравино се събират границите между България, Македония и Сърбия. Как живеят хората от трите страни на планината, как работят заедно за развитието на туризма, биологичното земеделие и екологичното образование ще видите във филма на РТВЦ Благоевград, който ще бъде излъчен на 27 февруари от 18:30 по БНТ2. Сценарист е Юлия Караджова, а режисьор – Румяна Ангелакова.

evropa bez granici2

Вижте и

Документалният филм „Сънуваме България“ разказва за български турци – останали в родината си и изселници в Турция, които продължават да се срещат, да сънуват България и да търсят начини да се връщат винаги, когато могат, по родните си места. Общата им история се нарича Вълнари – едно село в Лудогорието, което веднъж в годината става поне два пъти по-голямо. Това е заради събора, за който се прибират много изселници със семействата си. Идват гости от други градове на България, които имат роднини тук. Двете части на филма ще бъдат излъчени на 23 и на 30 януари от 18:30 часа. Сценарист е Бистра Варнева, режисьор – Мариета Бобева.

„Посока Сърбия“ е филмов разказ за едно пътуване от София към Гуча – малкo сръбскo село в област Драгачево, което всеки август защитава славата си на Балканския Уудсток. Хиляди хора се стичат тук за един от най-големите фестивали на духовите оркестри в света – „Гуча Маднес“ („Гуча лудост“). Един от участниците във фестивала е и героят на филма, който тръгва в посока Сърбия заради голямото надсвирване. Той изминава над 500 километра и прекосява почти цялата страна, за да разбере колко еднакви и колко различни са двете съседни държави. Сценаристи са Ивета Шилигарова, Стефания Христова, режисьор – Николай Василев, а филмът „Посока Сърбия“ можете да гледате на 13 февруари от 18:30 часа по БНТ2.

По материала работи Мария Николчева

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре