BeerБирата е единственото питие, което в умерени количества няма да разгневи нито един полицай на пътя. Социалният алкохол е единственото решение за футболни мачове, филми, разходката из парка, кратките следобедни събирания и много други. Познаваме хора, които не биха могли да живеят без нея, както и идеалисти, които цял живот търсят правилната бира и мезе за нея. Човечеството започнало да опознава силите на ферментацията преди цели 13 000 години, но през 5-ти век пр. Хр. шумерците са започнали да правят истинската магия – бира.

Старите архиви показват, че именно в древна Шумерия започват да експериментират с питието, което ще живее векове напред. Бирата станала толкова сериозен фактор в Месопотамия, че дори се сдобила със собствена богиня – Нинкаши. Нейната мисия била да запази “свещеното езеро” (подозираме, че е било с бира) и да покровителства всички пивовари. В химна за Нинкаши се крие и една от най-старите рецепти за бира, която е известна на човечеството.

Някои пивовари използват рецептата и успяват да направят бирата само с 3.5% алкохол. Защо все още липсва в магазините? Оказва се, че пивоварите тогава не са произвеждали на загуба и бирата се приготвяла за моментална консумация.