blagotvoritelnostНе бива да сме добри и да помагаме само по празниците. Не може един път годишно да пращаме играчки на деца в нужда и да сме спокойни, че сме изпълнили дълга си. Това не означава да не подарим играчки на деца по празниците. Но освен това можем да си изберем някоя по-дългосрочна благотворителна мисия, с която ще помагаме и през останалите месеци от годината на истински нуждаещите се.

Помогнете на деца с увреждания да се социализират

Нужни са доброволци, които да помагат събота и неделя на децата от център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания “Христо Ботев” в София. Всеки, който желае, може да отиде да поиграе с децата, да ги разходи, да поговори с тях. Някои се придвижват само с колички, други ходят с проходилка, има незрящи деца, други с епилепсия, синдром на Даун, сърдечно болни.

Станете приятел и преподавайте онлайн на дете от дом

Фондация “Силвия Тодорова” инициира национална кампания “Дари знание”. Всеки, който желае, може да посети най-близкия дом за деца, растящи без родителска грижа; да намери дете или тийнейджър, който има нужда от помощ в уроците и два пъти седмично да му преподава онлайн предмет, в който е добър. А когато има възможност, да го посещава.

Прочетете история на незрящи

Инициативата “Подари ми история” ви насърчава да прочетете на глас и да запишете в mp3 формат стихотворение, разказ, повест, роман, статия, научна разработка или други произведения, които харесвате или са заявени като желание от незрящи читатели. Организаторите ще публикуват прочетеното от вас на сайта на инициативата, който е достъпен за незрящи, и всеки желаещ ще може да го изтегли оттам.

Станете приемен стопанин на бъдещо куче водач

В България има 18 000 незрящи души, а кучетата водачи действително са очи на четири лапи за своите стопани. Мисията на фондация “Очи на четири лапи” е изграждането на балкански център за обучение на служебни кучета за хора с увреждания. Преди обаче да започне същинската работа по обучението на бъдещото куче водач, то трябва да живее в приемен дом до първата си годинка, където да придобие основни социални умения. Приемните стопани се ангажират да приемат едно двумесечно бебе порода голдън или лабрадо ретрийвър и с много любов и търпение да го отгледат като здраво, възпитано и щастливо куче, което няма страх от интензивната градска среда, безпроблемно пътува във всякакъв вид транспорт и е водимо и управляемо.

Помагнете с готвенето и/или работа с деца в кухня за бедни

От 15 години в двора на църквата “Св. пророк Илия” в столичния квартал “Дружба” 2 се хранят бедни хора от София, които достигат до 300 души на ден. Социалната кухня работи всяка неделя и се поддържа изцяло от доброволци. От тази година има и неделни занимания с децата на идващите за храна хора. Те са на възраст между 5 и 13 г. и имат нужда от внимание, което по една или друга причина невинаги получават дори и вкъщи. Търсят се доброволци, които да помагат в готвенето – белене, рязане; да раздават храната; да работят с децата – игри, песни, танци, работилници, обучение.

Любословие по momichetataotgrada.com; momichetataotgrada.com