Сега четете
Преглед на печата 28.12.2015г.

Преглед на печата 28.12.2015г.

IMG_2199Руската държавна телевизия „Россия 24“ забърка България в голям скандал с износ на оръжие, пише вестник „Сега“. Репортажът на руската тв е излъчен вчера и в него се твърди, че радикални джихадисти, сред които и тези от „Ислямска държава“, се бият с българско оръжие. Като доказателство руската телевизия ползва репортаж на български медии, включително кадри на Нова телевизия отпреди повече от шест месеца. Материалът е за американски военен инструктор, който загина при инцидент на полигона на ВМЗ-Сопот. Според руската телевизия американци купуват българското оръжие, дават го на бунтовници, които наричат умерени, а накрая то се озовава в ръцете на най-радикалните ислямисти.

Вътрешно политическите проблеми в ДПС са водеща тема за „Дума“. Касим Дал може да работи с Местан, пише изданието. „Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме“, каза заместник-председателят на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал. Той е бивш заместник-председател на ДПС и създател на НПСД, която в момента е част от Реформаторския блок. Дал е говорил и пред турскоезичен сайт, казвайки, че е предвидил сегашните събития в ДПС още преди пет години, когато е напуснал партията. Публикацията е цитирана от партийния сайт на НПСД със заглавие: „Вратата ни е винаги отворена за съпричастните с идеите на НПСД, но не и за агенти на ДС!“

Според „Труд“ 1400 души са преминали през празничните дни през „Пирогов”, 200 от тях са хоспитализирани. Това каза доц. д-р Христо Шивачев , завеждащ отделение по детска гръдна хирургия в „Пирогов” във връзка със спешните случаи, които са приети в лечебното заведение по време на празничните дни. 290 от тези 1400 са деца до 18-годишна възраст”, допълни той. Доц. д-р Шивачев посочи, че на Бъдни вечер в болницата по спешност е прието 5 –годишно дете, пострадало при ПТП край Гоце Делчев. „Момче на 5 години с тежка травма“, обясни той и допълни, че то е пристигнало прегледано и сега се намира под наблюдение. Доц. д-р Шивачев отбеляза, че на Коледа е било прието бебе на три дни, тежащо 1500 гр. Той обясни, че на бебето му е направена безкръвна операция и уточни, че за първи път се прави подобна манипулация на толкова малък пациент.

За отбелязването на 12 години от трагедията край Кербала пише „24 часа“. На 27 декември се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № „1“ (Индия), където е щабът на българския батальон.

Вижте и

И добрата новина от „Монитор“. Изоставената от родната си майка Лилия Делева 11-месечна Владислава е посрещнала Коледа при приемните си родители. В дома им бебето ще остане най-малко още няколко месеца преди социалните служби да решат кое ще бъде най-добро за детето. Един от вариантите е евентуално да бъде върнато на биологичната си майка, ако бъде преценено, че тя е в състояние да се грижи за дъщеря си. Към момента самата Лилия е заявила, че не може да осигури нормален живот на рожбата си, тъй като няма работа и няма къде да живее. Предприети са стъпки от страна на социалните служби в Хисаря и кметът на Калояново, както и Бюрото по труда, да се помогне на майката в търсенето й на работа, за да може да си стъпи на краката”, каза за „Монитор“ директорът на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева. По думите й за бебето Влади е направен план за действие, който е подписан от Лилия. Планът за действие включвал график на срещите с детето, с който Делева била съгласна.

Чужди туристи идват на лов за потънали кораби, информира „Стандарт“. В България идват много чужденци, които обичат да се гмуркат до потънали кораби. Според Орлин Цанев, инструктор във водолазен център във Варна най-много са англичаните, руснаците, украинците и румънците. Чужденците проявяват голям интерес и към потопения самолет на Тодор Живков. При добра видимост в морето старата летателна машина се радва на посещаемост. Самолетът стана прекрасен изкуствен риф, целият вече е обрасъл, казва Цанев. И допълва, че държавата трябва да стимулира такъв вид дейности, тъй като в момента у нас има само два умишлено създадени рифа – потопен кораб край Созопол и самолетът на бившия първи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре