mejduzvezdni voini“Междузвездни войни: Силата се пробужда” успя да генерира повече от 1 млрд. долара приходи от глобални продажби в рамките на 12 дни, превръщайки се в първия филм, който достига тази граница толкова бързо, пише Bloomberg.

Лентата на Walt Disney, в която участва нов екип млади актьори и добре познати звезди като Харисън Форд и Кари Фишър, събра 153,5 млн. долара в САЩ и Канада през втория си уикенд по кината, разкри Rentrak. Филмът успя да надмине по резултати четири нови премиери, запазвайки челната си позиция.

Растящите приходи изненадаха дори ръководството на Disney и подчертават възможностите на Lucasfilm – компанията зад “Междузвездни войни”, която Disney придоби през 2012 г. Всяко подразделение на Disney работи под пълна пара – от филмовото, през това за потребителски продукти до тематичните паркове и телевизионното.

“Пренаписваме книгата с рекорди всеки ден”, твърди Пол Дергарабедиан, старши анализатор в Rentrak. “Повторните гледания имат ефекта на снежната топка”. По думите на експерта скоростта, с която филмът е преминал границата от 1 млрд. долара, е “потресаваща”, като се има предвид, че лентата ще дебютира в Китай чак другия месец.

Преди “Силата се пробужда” филмът, който най-бързо е достигнал 1 млрд. долара приходи, е “Джурасик свят” на Universal Pictures, който успя да го постигне за 13 дни през юни.

Любословие по investor.bg; Снимка: Star Wars Facebook page