zelen-chaij-i-cherveno-vino-sreshtu-alchaijmer-129562Виното е много стара напитка с дълга и интересна история. През зимата се засилва консумацията на червената разновидност. То е вкусно, полезно и подходящо за консумация с повод и без повод. Ще ви отнеме години да се запознаете със сложността на този еликсир, но все пак foodpanda ви представя няколко забавни факта, благодарение на които ще станете още по-големи вино-ценители.

1. Пиенето на червено вино подобрява семейния и интимен живот. Хората, които пият по една чаша червено вино дневно, имат по-щастлив семеен живот.

2. Най-големите любители на червено вино са китайците. Това се дължи на факта, че те вярват в лечебните свойства на напитката.

3. Цветът на виното може да ви подскаже от кой регион е. Колкото по-тъмен е нюансът, от толкова по-топъл климат идва.

4. Най-ранните източници за винопроизводство датират от периода на Неолита 8500-4000 г. пр.н.е.. Римляните са тези, които го правят популярно.

5. Червеното вино помага за поддържане на перфектна форма. Калориите в него се метаболизират по различен начин от калориите, набавени чрез мазнини, въглехидрати и протеини.

6. Каберне Совиньон е от средно до плътно вино, което се консумира с телешко или агнешко месо.

7. Мерлото е най-предпочитаният вид червено вено за коледните празници. Консумира се с птичи меса.

8. Пино Ноар – съчетава се добре с меки сирена и леки кремообразни десерти.

9. Санджиновезе – най-доброто червено вино за паста и пица.

10. Винаги съхранявайте бутилките червено вино на тъмно и хладно място, в легнало положение, за да не изсъхне и окисли корковата тапа.