Сега четете
За антикорупционния закон и предложението за създаване на специализирано звено

За антикорупционния закон и предложението за създаване на специализирано звено

wpid-0000205343-article2.jpgЩе се случи ли съдебната реформа? 

Дни преди Коледа от АБВ обявиха, че ще поискат среща с вицепремиера Меглена Кунева. От партията са готови с предложение към нейния законопроект за създаване на национално бюро за борба с корупцията и конфликти на интереси, който беше отхвърлен от парламента. Бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, в качеството си на експерт към АБВ, беше гост в студиото на “Денят започва”, за да говорим по темата.

Найденов обясни, че не иска да прави сравнение между това, което се предлага от г-жа Кунева и тях. Той заяви, че те са изцяло отворени към създаването на един работещ закон и да се отиде дори още по-напред от идеите, които са били заложени в първоначалния законопроект, защото това, което е движеща цел при тях, е да са създаде едно наистина работещо звено, едно звено, което да направи наистина повече от това, което е било досега. “Ние всички знаем, че корупцията е един съвременен бич за цялото общество, за икономиката, за живота на всеки един човек и няма нормален човек, който да приеме, че тази корупция трябва да остане ненаказана и че нетрябва държавата да вземе някакви мерки за справяне с този бич”, каза той. Найденов разказа, че те са предложили Националното бюро за борба с корупцията да разследва, да предлага, да изпраща материалите в прокуратурата директно, за да могат да бъдат наказвани съответните лица. Друга тяхна отправна точка е това, че не само имаме достатъчно институции за борба с корупцията, а имаме и достатъчно стратегии, съвети, но ефектът от тях така или иначе никой не го е усетил. Според АБВ е необходим анализ за това защо до момента не се работи.

От партията настояват за отчетност пред Народното събрание. “Народното събрание е еманация на народната воля. Там са представителите на партиите, които представят политиките ни”, каза Найденов. Той се надява бюрото да събуди волята от страна на народните ни представители. Тяхното предложение е това национално бюро да бъде извън изпълнителната власт, да има разследващи функции, да събере доказателства, които прокуратурата директно да може да обработи и да вкара в съда, за да не се изпращат в изпълнителната власт, където отново да “потънат”.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре