Сега четете
Инициативата „Хладилник за бедни“ между общественото одобрение и забраната на институциите

Инициативата „Хладилник за бедни“ между общественото одобрение и забраната на институциите

Хладилник за бедниКакво се случи с инициативата „Хладилник за бедни“ – идея на столичния бизнесмен Стефан Чолаков и на българи, живеещи в чужбина в различни столични квартали и градове на страната да се поставят хладилници, в които да се зарежда храна за нуждаещите се. Скоро след първоначалната изненада и радост от идеята, хладилниците изчезнаха.

В Русе инициативата предизвика одобрението на местните хора, според някои от които това е начин да покажем, че сме благодарни не само на Бог, а и на семействата си, че имаме домове, къде да се подслоним.

Собственици на ресторанти в града изразиха готовност да подпомогнат изхранването на хората в нужда с излишната храна. Ресторантьори са на мнение, че заради отдалечеността на заведенията едно от друго, трябва хладилниците да са поставени на различни места в града.

Местното отделение на Агенцията по безопасност на храните обаче премахна първия хладилник с обяснението, че в институцията са „за“ благородната инициатива, но не може да се рискува здравето на хората без контрол, а храната трябва да бъде пакетирана и етикетирана.

В Пловдив първа срещу хладилника за бедни реагира общината и премахна хладилника от главната представителна улица на града. Инициаторите контрираха мотивите на общината, че в техните хладилници храната е по-безопасна от тази в кофите, от която се изхранват много бедни хора. Намесата провокира доброволците и те призоваха да бъдат изкарани още повече хладилници, които да бъдат поставяни пред заведения, за да бъдат наблюдавани.

Вижте и

Най-хубавото е, когато в подобни инициативи се включват млади хора, отбеляза пловдивски ученик, който участва в доброто дело.

Относно тезата, че няма законова регламентация на подобна благотворителна дейност, Стефан Чолаков коментира, че в България законите се правят така, че обслужват само интересите на политиците.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре