Симеон ВасилевВасилев е български журналист. Завършва немска езикова гимназия в гр. Хасково и българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”където и работи по-късно. Специализира германистика в университета “Мартин Лутер” вГермания и журналистика в университета в Кардиф в Уелс.

В БНТ е работил като международен редактор, зам.директор “Новини” на Канал 1, програмен директор на Канал 1, политически коментатор, директор “Информация” и кореспондент в Бон и Берлин.

Един от създателите на телевизия “Европа”. Автор е на предаването за международна политика “Световният гамбит” и на документалните филми “Сигурност и сътрудничество” (1994 г.), “Унгария-1994 г.”, “Германският избор” (1998 г.), “Стената” (1999 г.), “Денят 11 септември…” (2002 г., “България в света на ООН-една дипломатическа хроника” (2004 г.) и др. Има три книги – “Световният гамбит” (2001 г.) и “Глобализираният абсурд” (2003 г.),”Версия “Международна политика”(2005 г.). Поддържа авторска рубрика за международна политика във в. Банкер. Публикува в българския и международен печат.

[spider_facebook id=”1”]