Сега четете
„Малкият принц“ се завръща като 3D анимация

„Малкият принц“ се завръща като 3D анимация

-malkiyat-prints-v-novi-izdaniya-na-balgarskiНовият филм по безсмъртната книга от Сент-Екзюпери, преиздадена тази година на български, е режисиран от Марк Озбърн („Кун-фу панда“)

Създадена преди 72 години, тази магична приказка продължава да вълнува. Според едно изследване „Малкият принц“ е най-превежданата книга след Библията – на общо близо 200 езика и диалекта, в над 80-милионен тираж по цял свят.

През март тя бе преиздадена отново у нас в новия превод на Румен Руменов и с оригиналните илюстрации на Антоан дьо Сент-Екзюпери, а наскоро излезе занимателната книжка „Нарисувай ми овца“, дело на Дамян Дамянов.

На кинофестивала в Кан през май пък беше премиерата на поредната екранизация. В оригинал, на английски, анимационният 3D филм е с гласовете на Райли Озбърн (Малкия принц), Джеймс Франко (Лисицата), Джеф Бриджис (Пилота), Рейчъл Макадамс (Майката), Бенисио дел Торо (Змията).

Макензи Фой (Ренесме от „Здрач: Зазоряване, част II“) е момиченцето, а Розата – Марион Котияр, която участва и във френската версия заедно с Венсан Касел, Гийом Галиен, Андре Дюсолие.

В книгата един пилот, приземил се аварийно в пустинята, се натъква на малко момче, дошло от непозната планета. То му разказва за живота си, за пътешествието си през Космоса, за създанията, които е срещнало…

Филмът всъщност е по мотиви от „Малкият принц“ и разказва за момиченце (озвучено на български от Мая Бежанска) с амбициозна майка (Елена Бойчева), която иска да подготви дъщеря си за света на възрастните.

Тогава обаче се намесва техният ексцентричен и добросърдечен съсед Пилота (Иван Петрушинов), който представя на малката си приятелка един нов свят, където всичко е възможно. Това е светът, който самият той е опознал преди много време с помощта на Малкия принц (Павел Стефанов).

Така момиченцето започва магическо и емоционално пътуване в своето собствено въображение и из вселената на Малкия принц. То преоткрива своето детство и научава, че в крайна сметка най-важни са човешките взаимоотношения и че истински важните неща се виждат единствено със сърцето…

Българските зрители познават френския анимационен сериал, който се излъчваше от БНТ в „Лека нощ, деца“, но книгата има и други екранизации, включително игрална.

Вижте и

„Малкият принц“ от 1974-та е всъщност мюзикъл, режисиран от Станли Донън, с актьори като Ричард Кайли (пилотът), Джийн Уайлдър (лисицата), Боб Фоси (змията) и малкия Стивън Уорнър.

Режисьор на новата анимация по „Малкият принц“ е Марк Озбърн, работил по „Кунг-фу панда“ (2008) и хитовия детски сериал „СпонджБоб Квадратни гащи“.

Най-известният негов филм обаче е късометражната покадрова анимация More (1998), която му носи номинация за „Оскар“ и редица награди, вкл. приза за късометражен филм от Сънданс ’99.

Озбърн е и сценарист, като разказва в шест минути историята на стар, уморен изобретател, който води монотонен, скучен и сив живот в сиво и скучно общество. Последното му изобретение трябва да промени съществуването на света около него, но и успехът си има цена… Музикалният фон е Elegia на „Ню Ордър“.

Източник: www.bulevard.bg
Автор: Нели Димитрова

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре