neofit-sveta-liturgiq-202047Вижте словото на Негово Светейшество по случай предстоящия празник

На днешният празник трябва да разтворим сърцата си към всеки наш близък и към всяка страдаща душа. Това обяви Негово Светейшество патриарх Неофит по случай предстоящите коледни празненства.

Вижте цялото слово на Неофит:

“Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква,

Бог се ражда в плът и цялото творение се устремява към Витлеемската пещера. В деня, когато Бог на любовта и щедростта разтваря към нас така широко своите обятия, че да изпрати в света своя единороден син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа.

В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем, според нашите сили, нуждаещия се, да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите му: “Доколкото сте сторили това на тия мой най-малки братя, мене сте го сторили”, припомня евангелските думи патриарх Неофит.

Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер.

Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят, както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта.

Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името му сред човеците. За всичко това и за още много важни житейски неща сме призовани да размислим, най-вече днес, в тихата и свята нощ на Рождеството.

Като имаме пред очи лежащия в яслите Иисус Христос, да отворим сърцата си и да имаме безмерната му любов към нас, и на божественото му смирение.

Отечески благославяме празничната семейна трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с нашите близки. Благодатта, мирът и любовта на родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас! Амин! Честито Рождество Христово!”, благославя патриарх Неофит българския народ.”