преглед на печата“Доган направи разрива си с Местан публичен”, пише “Сега”. Сокола бил раздразнен, че наследникът му правел волни изпълнения и се опитвал да го прескочи при важни решения. Доган обяви, че излиза от сянката на обикновен наблюдател на партийна сбирка за предстоящите празници, според информация на сайта “rodopi”, потвърдена и за вестника.

Общинският съветник от Реформаторския блок в Девня Иван Йорданов е арестуван при специализираната полицейска операция, насочена към заложните къщи в Долината на химията, обявиха от ПИК. Акцията е била проведена в края на миналата седмица, а в нея са се включили и инспектори от НАП. В заложна къща, собственост на 30-годишния общински съветник, излъчен от редиците на Радан Кънев са установени данни, предполагащи извършване на нелегална банкова дейност.

“Над 60 хиляди гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца”, съобщава “Сега”. Хиляди предприемачи и свободни професии местят данъчната си регистрация, за да се спасят от бюрокрация, банкови лимити и високи ставки. Данните са на гръцко сдружение за търговия на дребно

Проблемите в здравеопазването са на първите страници на някои от всекидневниците днес.

Масирана проверка на “Медицински одит” в Благоевград разкри афера за сто хиляди лева с лекарства за инвалиди, пише на първа страница “Монитор”. Шест години лекари и аптекари са изписвали медикаменти срещу помятане и срещу забременяване на 80-годишни мъже или пък срещу възпаление на простатата на баби. Вдокументите липсват подписите на пациентите. Предстои прокуратурата в Благоевград да реши какви наказания ще наложи.

“Труд” допълва новините за злоупотреби в здравеопазването с информацията на първа страница: “Във Велико Търново литър кръв на черно стига до 200 лева”, търговците работят по разлепени обяви. Кръводарителите у нас за тази година са едва 2 200 души.
“24 часа” довършва мрачните теми с констатацията на австралийска фондация, бореща се с модерното робство, според която България е първа по робски живот в Европа. Фондацията изготвя индекс за робството, който обхваща 167 държави. В индекса за 2014 година се казва, че сме на първо място в Европа по процент на населението, което живее в условията на съвременно робство. Икономическата криза и политиката на икономии в Евросъюза са довели много наши сънародници да потърсят препитание зад граница, където някои от българите биват експлоатирани. Половин процент от населението на света живее в условията на робство, твърди изследването.

“Цензура! Свалиха “Деконструкция” от ефира на БНР”, пише с големи букви на първа страница вестник “Земя”.

“Дума” също съобщава на първа страница: “БНР спря предаването “Деконструкция”. Вестникът пояснява: “След натиск от шефа на СЕМ медията се оправда, че Петър Волгин нарушава свободата на словото и налага цензура”.

“Всеки ден поне един софиянец се оплаква от източена от хакери банкова карта“, съобщава “24 часа”.

“Труд” публикува прогноза, според която през декември ще бъдат изтеглени 1 милиард и 700 милиона лева от банкомати. Устройствата ще бъдат заредени с 500 милиона лева за коледа..

“Новинар” пише за облекчението в размера на екотаксите за нови и хибридни автомобили, оповестено от министъра на околната среда вчера. 30 процента ще е отстъпката за електромобил при първоначалната регистрация на колата, но ако карате стар автомобил, ще платите с три процента повече.

“Стандарт” съобщава за нова мода – пазарен туризъм за Коледа. Много нашенци предприемат еднодневни пътувания до близките Одрин и Солун, както и до сръбски гранични градове за месо, мляко и подаръци. Край румънския Калафат също има по-евтини от нашите храни, примамващи на пазар живеещите в дунавските гранични райони българи.

Д-р Цено Галчев, носител на наградата на държавния глава “Джон Атанасов”, съветва младите хора в интервю за “Капитал дейли”: “Мислете за кариера в технологиите, математиката и природните науки”.

“Стандарт” изпълва с позитивизъм с водещото си заглавие: “Тракийските чудеса са номер едно”. Тракийското наследство е събрало най-много гласове и награди в кампанията на вестника “Чудесата на България 2015”.

Според “Телеграф”, актьорът Марк Хамил, известен с ролята на Люк Скайуокър от “Междузвездни войни”, е пристигнал в София. Той е обиколил студията на “Ню Бояна филм” вчера, където се снима в телевизионен сериал.