Нулев бюджет звучи несъвместимо с Коледа. Защото Коледа е празник на пищност и разточителство. Но, повярвайте, възможностите да посрещнем празника, при това без да се поддадем на мисли, нямащи нищо общо с празничните, е напълно възможно именно като се опитаме да запазим доброто си настроение, ведри мисли и уважение към себе си и хората около нас.

christmas-gifts-w5l0wcst
Причините поради, които може да ни се случи „нулев бюджет“ около някой голям празник като Коледа могат да са от най-разнообразно естество.

–          Непредвидени обстоятелства с изправността на дебитната карта по която си получаваме сумите за детски надбавки и майчинство.

–          Забавените плащания в службата на половинката или банков запор на фирмените сметки, за което нямаме никаква вина.

–          Продължителните болнични, които счетоводителката е забравила да отчете навреме в НОИ.

–          Неотложни плащания, които са погълнали добрите ни намерения да похарчим коледните си премии за подаръци и забавления.

–          Комбинацията от съпруга в майчинство и съпруг, който за зла беда е останал без работа точно три месеца преди Коледа.

Горе главата, хора! Всяко уравнение има поне две решение, не забравяйте това и не се предавайте пред финансовите дребни недоразумения, те могат да са само малки пречки, които временно да ви забавят, но не и да ви спрат, стига да сте здрави и да имате верни приятели и близки, на които да разчитате.

Но, най-добре разчитайте преди всичко на себе си и вземете положението в свои ръце.

Ето няколко идеи как да стане това:

–          Бъдни вечер е семеен празник. Значи семейството трявва да бъде заедно. Не оставяйте родителите си сами в тази вълшебна вечер. Те със сигурност тайно тъгуват, че от няколко години в най-светлата нощ в година са само двама и със сигурност ще ви се зарадват и ще ви нагостят както това може да се случи само при мама и тате. А и като нищо може да предложат и децата ви да погледат за ден-два около празниците.

–          Ако на Бъдни вечер сте били на гости на едните родители, следователно и логично е на Коледа да уважите трапезата на другите. Не се припирайте при кои да отидете на Бъдни вечер и при кои на Коледа. Ако не можете да решите, изтеглете ги като късметчета и които когато се паднат! Всички ще са доволни!

–          Със сигурност ще се притесните, че не можете да отделите средства, за да им купите подаръци. Но кой е казал, че подаръците трябва да се купуват? Отделете време и направете коледни картички, картини, посадете цвете в стара консервна кутия, която апликирайте по подходящ начин, сложете снимка на децата в рамка, която направете сами от картон. Вярвате или не, подобни подаръци се ценят много и топлят повече дори от най-скъпия, купен в лъскавия търговски център подарък.

–          Не ви е удобно да отидете на гости с празни ръце? И тази задача има решение: Огледайте се с какво разполагете у дома. Със сигурност разполагате с основните хранителни продукти, мед, сладко, обикновени бисквити, ядки или сушени плодове. С подобни продукти можете да направите домашни бонбони, да ги пакетира атрактивно с нарисувана от децата хартия и да ги поднесете като безценен дар. Същото се отнася за нискобюджетни печива като баница с тиква или ябълки, с локум или кисело зеле, домашен кекс със сушени плодове вместо щолен или меденки, които да изрисувате заедно с децата. Не се съмнявайте, че с подобни подаръци бабите ще се похвалят на целия квартал.

–          Задачата с подаръците има и още едно решение. През годините и след толкова много празници, които сте отпразнували, със сигурност у дома си имате куп вещи, които не харесвате или просто не можете да им намерите приложение. На някой друг те могат да свършат прекрасна работа. Ето защо не се притеснявайте, ако така и така все още стоят в опаковките си, да се разделите с тях. Чудесен шанс да отворите място в дома си, което да бъде заето от нещо по-полезно още след празника. Само внимавайте да не върнете някой подарък на човека, от когото сте го получили.

Най-важното от всичко обаче е, независимо от обстоятелствата, който са ви притиснали в конкретния момент, да вярвате, че от всеки тунел има поне два изхода, че всяка трудност има своето решение и че няма невъзможни неща. Важно е да си вярваме, да вярваме на човека до себе си, да се подкрепяме и да се обичаме винаги, но най-вече когато ни е трудно, защото изпитанията са, за да ни правят по-силни, по-обичащи и по-обичани.

Текст:  Нели Терзиева