Сега четете
Опасно ли е да се самолекуваме, когато има грипна епидемия.

Опасно ли е да се самолекуваме, когато има грипна епидемия.

182f586fsk97ljpgКакви висури ни атакуват тази зима и как да се предпазваме

Грипът у нас дойде. Първият регистриран случай е за свински грип при 2-годишно момченце от София. Каква е обстановката в страната в момента и как да се лекуваме? Отговор на тези и на още въпроси търсиха от госта в студиото на „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Засега не доказваме вируса на грипа в повечето материали. Няма толкова болни, които търсят медицинска помощ. Материалите, които се изпращат не са много – изпращат се 20-30 материала на седмица. А когато е грипна епидемия 150-200 материала се изпращат на тежко болни наистина. Интересното е, че това, което на 17-ти беше доказано в Националната референтна лаборатория, е пандемичният щам. Фактически това, което циркулира в Европа, това е грипът, който беше преди 2-3 г. и за който ни бяха много изплашили, че идва един свински грип и ще измрем. Не, оказа се епидемията се разви нормално, нямаше кой знае колко повече брой случаи и кой знае колко по-тежко болни. Лошото беше, че пълните хора бяха засегнати и бременните“, каза Кантарджиев.

„Ако тръгне да се развива пандемичният грип, той прави една епидемия, която се развива за много кратко време, много хора болни и изведнъж отшумява. Докато ако е този грип, който беше миналата година, той се развива малко по-бавно, но ако започне епидемията някъде февруари месец, ще ни държи до април. Просто по-дълъг период от време. Именно това трябва да се знае, просто хората да се пазят, да си мият ръцете, да ползват маски, тоалетни кърпички, да се прави хигиена не само на ръцете, но и на повърхностите“, препоръчва Кантарджиев.

Вижте и

БНТ, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре