google.България не присъства в класацията на търсачката тази година

По традиция в края на всяка година Гугъл обявява най-търсените личности, събития и термини през своята популярна търсачка и този път отново имаме обобщение на тази информация. Изненадата е, че България не присъства в класацията. Тя бе там през предишните две години. Миналата година лидер бе Кубрат Пулев, а година по-рано – Пол Уокър.

За 2015 г. компанията е възложила на Google News Lab да обобщи потребителската активност през търсачката, като в резултат на това е създаден доста подробен доклад. Важно е да се отбележи, че класацията не е за най-търсените неща изобщо,  а за тези, които са отбелязали най-голям скок спрямо миналата година. Причината е, че иначе всяка година класацията би била доста еднотипна. При избрания вариант обаче това е избегнато, пише 24 часа.

“От природни катаклизми до върхови научни достижения, от трагедии до надежда, нашият 15-и пореден ежегоден доклад разкрива какво пленяваше сърцата на хората в света през 2015 година. Масовото задаване на въпроси като “Как мога да помогна на Непал” и “Как светът може да живее в мир” плениха сърцата ни и ни дадоха надежда, че все пак, дълбоко в нашите души, всички хора се ръководим от добрината”, сподели вицепрезидентът на “Гугъл” Амит Сингхал при представянето на доклада.

Най-търсеното име е това на бившата звезда от НБА Ламар Oдом, който бе открит в безсъзнание в публичен дом в щата Невада през октомври. Той е и най-търсеното нещо в целия свят.

При филмите най-търсени са летния блокбъстър “Джурасик уърлд” и продукцията на режисьора Клинт Истууд “Американ снайпер”, посветена на покойния Крис Кайл от американските специални части. Най-търсената певица е Адел, а сред тв сериалите, за които потребителите са търсили най-много информация, е “Гейм ъв троунс”.

В Европа пък доста популярно е било тазгодишното издание на Евровизия. Във Великобритания най-търсеният футболен отбор е “Ливърпул”, докато “Манчестър Юнайтед” дори не е в Топ 5.

Двата атентата във Франция пък са най-търсените глобални новини. На първо място е клането в редакцията на сатиричното издание “Шарли ебдо” от началото на годината. По данните на доклада над 900 милиона души са ползвали търсачката в опит да открият повече информация, да се осведомят за последните събития или да изкажат съболезнованията си.

Веднага след него е масовото избиване на хора в Париж от 13 ноември. Макар и да не е в тази секция, метъл бандата Eagles of death metal пък е на трето място в търсенията за музика. Именно те бяха на сцената, когато терористи нахлуха в парижката зала “Батаклан”.

Новият iPhone 6s пък е най-търсеното технологично устройство. Всеки ден през търсачката на гугъл минават повече от 3,5 милиарда търсения, а за годината броят им надхвърля 1,2 трилиона.