ianaki_stoilov_bul_02От столетницата обмислят вот на недоверие заради реформата на Петър Москов

Реформаторският блок трябваше да бъде съуправляващ, в момента той се изявява като полууправляващ, една негова част се сдържи плътно до властта, а друга негова част се опитва, участвайки във властта, да се разграничи от нея. Но това не е станало по начин, по който да може да се каже, че една част е в опозиция, че тя вече не е от това цяло. Това каза в предаването „Тази сутрин” Янаки Стоилов от „БСП – лява България”.

Той съобщи, че БСП ще гласува против конституционните промени днес.

„Какви са целите на тази прословута съдебна реформа – те би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове. Това означава да не бъдат под давление на политически фактори и да не бъдат в обслужване на частни и корпоративни интереси.

Тръгвайки от случая Янева – тя беше избрана от този висш съдебен съвет. На този ВСС за много от решенията влияе ГЕРБ, специално за това решение чрез Цветанов и сега тези хора ни казват, че отново със своите действия те ще направят съдебната система различна. Този процес тръгна по инициатива на РБ и на ГЕРБ, но видяхме в процеса на обсъждането и гласуването на промените, противопоставянето между две групи, свързани с управляващите кой да използва механизмите за преразпределение на икономическа и политическа власт чрез съдебната система.

Това е битка на две групи, които не са само институционални, те са икономически, политически, дори в някаква степен тук се проявяват и вътрешни, и външни влияния, и това в момента ние наблюдаваме на финала на прословутия исторически компромис.

Христо Иванов подаде оставка, защото групата на ГЕРБ, на ДПС на главния прокурор надделя над този на реформаторския блок, министъра на правосъдието и част от магистратските, съдебните кръгове – това е във видимия план”.

bTV, „Тази сутрин”