Сега четете
Повече средства за здраве. Ще бъде ли по-качествено здравеопазването?

Повече средства за здраве. Ще бъде ли по-качествено здравеопазването?

д-р Венцислав Грозев129 млн. повече са предвидени за бюджета на здравеопазването за догодина. Много или малко са те попитахме председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той каза, че парите никога не стигат, но много е важно как ще бъде направено вътрешното преразпределение в този бюджет. Българският лекарски съюз многократно е отправял своите становища във връзка с това преразпределение. “Знаете, че ние се намираме в една ситуация на реформиране на здравната система, целяща по-добра ефективност, целяща по-добро качество на медицинската услуга. Естествено и нормално е ние да се стремим и заплащането на тази медицинска услуга да бъде в доста по-достоен размер спрямо колегите, които осъществяват тази дейност”, посочи той.

Д-р Грозев открои, че в настоящия момент е нужно да се направи преразпределение на средствата. За първична помощ са определени около 180 млн. БЛС предлага резервът на Касата от 360 млн. да бъде преразпределен и там да бъдат предвидени около 200 млн. Със същата сума – около 20 млн., предлагаме да се завиши бюджетът и на специализираната извънболнична помощ. Целта на реформата е да облекчим болничната система, обясни той, като се мотивират колегите в доболничната помощ да свършат по-добре своята работа и да няма такъв наплив за приемане в болниците, както е в момента.

Д-р Грозев прогнозира, че е възможно да възникнат проблеми във връзка със здравната карта или бюджетирането, но пациент без здравна помощ няма да остане. Гаранция за това е моралът на българските лекари, увери той.

БНТ, „Денят започва“

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре