Сега четете
За колко ще пътуваме по празниците? Ще продължат ли да падат цените на горивата?

За колко ще пътуваме по празниците? Ще продължат ли да падат цените на горивата?

gorivoЦените на горивата падат защото на пазара има свръхпредлагане – ОПЕК не ограничава производството. Очаква се скоро и Иран да се намеси, което още повече ще „наводни пазара”, като се очаква тази тенденция да продължи до края на 2016-та година, посочи Андрей Делчев, директор на Българската петролна и газова асоциация пред Нова телевизия.

По отношение на по-евтините горива на бензиностанциите на Веселин Марешки, Делчев заяви, че цената е на ръба и под ръба на себестойността. Това е пиар, рекламна кампания на друг бизнес и на прокламирания от Марешки референдум, смята експертът.

От думите на Делчев излезе, че „тенденцията на сорта „Брент” е показателна за движението на цените на горивата у нас. Той призна, че „Брент” не се преработва за нашата страна и не каза как се движи сортът „Уралс”, който се преработва в „Нефтохим”. „Брент”-ът е под 38 долара за барел в момента. Най-оптимистичните прогнози са за 20 долара на барел, но Андрей Делчев не вярва чак дотам да се стигне. При такъв спад няма да има пропорционално понижение и за бензина и дизела – заради ДДС-то и акциза, които са постоянна величина. Държавата старателно прибира своите 50% от всеки литър горива, посочи експертът.

Според Делчев 12% от прихода от продажба на горивата на дребно остават за търговеца. Той каза, че темата с горивата е доста популистка и сега никой не говори за картели, след като в началото на есента Бойко Борисов и Ваньо Танев категорично обявиха, че има картел на нашия пазар на горива. Това доведе до проверки по бензиностанциите, но картел не беше разкрит официално.

Вижте и

Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре