newspaperВсеки депутат от Реформаторския блок да подпише декларация за подкрепа на правителството през следващите 6 месеца, призова Движение “България на гражданите” на Меглена Кунева, отбелязва “24 часа”. Отсега се знае, че подпис няма да сложат само Радан Кънев и още трима, клонящи към него депутати, допълва изданието. ГЕРБ ще предложи на мястото на ген. Атанас Атанасов Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт като шеф на вътрешната комисия на Народното събрание, съобщава още “24 часа”.

Очаква се ДСБ да остане сама в опозиция, а Реформаторският блок е на път да се разпадне, прогнозира”Капитал Дейли”. Според изданието остава само да се изяснят техническите подробности като това дали и как ще се разцепи парламентарната група и как ще се официализира излизането само на ДСБ от управленската коалиция.

Радан Кънев е бесен на своите хора във властта, пише “Стандарт”, като се позовава на депутати от Реформаторския блок. Те разказват, че Кънев им звънял денонощно, за да настоява незабавно да го последват, като хвърлят оставките си, но те вече шести ден отказвали и дори престанали да му вдигат телефона. До този момент няма нито една оставка в публичната администрация в знак на солидарност с Радан Кънев, е установила проверка на “Стандарт”.
За пореден президентът Росен Плевнелиев рецитира опорни точки, които ангажират страната ни с тежки последици в международните отношения. Това пише “Земя” в коментар по повод думите на Плевнелиев, че във всички европейски държави трябва да бъдат разположени т. нар. горещи точки за бежанци.

У нас има 280 организирани престъпни групи с 1200 членове, твърди в интервю за “Труд” директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. По думите му престъпните организации са на квартално ниво и вече няма изявени босове както преди години.

За направление за лекар ще се чака до 2 месеца, пише на първа страница “Сега”. Този таван на отлагането за насочване към специалист се въвежда за първи път в наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет за лечение, плащани от здравната каса.
Ветеринарите ангажирани с овладяване на бруцелозата в Рила, предупредиха, че има опасност от нова вълна на заболяването, пише “Дума”. Пред Българското национално радио те уточниха, че наближаващият родилен период при животните е изключително опасен за хората и е нужна разяснителна кампания сред животновъдите, допълва “Дума”.

“Фойерверки за торта тровят децата”, алармира “Новинар”. След извършени проверки в над 50 магазина е било установено, че повечето свещи, наречени “фонтани”, са с повече взривно вещество от позволеното, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Оттам уверяват, че всички неизправни свещи са иззети и унищожени.

Нов закон ще позволи по-ефективен контрол над незаконните обекти за производство на храни, пише “Монитор”, като цитира думи пред БНР на д-р Щилиян Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева. С новия закон ще бъде осигурен по-бърз достъп до нелегалното производство, уверява д-р Костов