Сега четете
„Най-добре е танковете да дойдат“ чества 26

„Най-добре е танковете да дойдат“ чества 26

19 февруари 1990 г. Председателят на Държавния съвет Петър Младенов приема лидера на опозицията д-р Желю Желев. Само пет месеца по-късно Желев заема поста му.
19 февруари 1990 г. Председателят на Държавния съвет Петър Младенов приема лидера на опозицията д-р Желю Желев. Само пет месеца по-късно Желев заема поста му.

Репликата на тогавашния генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов му коства поста

Днес се навършват 26 години от прословутата реплика, влязла завинаги в историята, „Най-добре е танковете да дойдат“ на новоизбрания генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов. Той я изрича по време на живата верига от недоволни българи, обсадила парламента заради отказа за премахване на чл. 1 от Конституцията, в който се гарантира ръководната роля на БКП в страната.

Спонтанният митинг е на 14 декември 1989 г., почти месец след падането на Тодор Живков от власт и смяната му в „дворцов преврат“ от тогавашният външен министър Младенов.

Той е най-дългогодишният български външен министър, държавен глава на Народна република България, оглавил движението на недоволните от Живков. През 1971 г. става министър на външните работи и остава на тази длъжност в четири поредни правителства до 1989 г. Той отговаря за външната политика на страната в продължение на 18 години, с което става най-дългогодишният български външен министър. Избиран е за кандидат-член, а по-късно за член на Политбюро на ЦК на БКП.

През 1989 г., заедно със своя състудент и приятел Андрей Луканов и с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, Младенов организира вътрешнопартийния преврат, довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство. На пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. Живков е принуден да подаде оставка, а неговият пост като генерален секретар на партията заема Петър Младенов.

На 14 декември 1989 г. жива верига от около 20 000 души обгражда сградата на парламента в очакване да се отмени чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП. Макар че в предния ден комунистическата партия обещава да гласува промяната, неочаквано конституционното решение се отменя в парламента.

Вижте и

Никой не дава обяснение на хората защо това се случва и се създава обществено напрежение и недоволство. Лидерите на тогавашната опозиция от СДС призовават хората да се разотидат по къщите си мирно и тихо. Точно в този момент няколко народни представители и месец по-рано избраният държавен глава Петър Младенов излизат, за да говорят пред гражданите. Без мегафон, а само с кола с малка уредба, Младенов се опитва да обясни решението пред събралия се народ. Никой обаче не чува речта му и хората започват да го освиркват. Той се отказва и на влизане в Народното събрание спира на вратата, обръща се към приближените си, сред които е и ген. Добри Джуров, и изрича спорната реплика: „Най-добре е танковете да дойдат“.

В този момент Евгений Михайлов, български режисьор и политик от опозицията (СДС), записва с камерата си. Записът с репликата на Младенов е пуснат шест месеца по-късно по време на предизборната кампания през юни 1990 г., когато се подготвят първите демократични избори. Петър Младенов отрича да е казвал подобна фраза и обявява, че това е манипулация, клевета и монтаж. Държавният секретар твърди, че всъщност е казал „Най-добре Станко да дойде“.

Веднага започват следствие и разпити. Назначена е и експертна комисия в МВР, която да изследва записа. Доказва се, че записът е автентичен и вследствие на граждански протести Младенов подава оставка. Репликата слага край и на политическата му кариера

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре