Сега четете
„Как климатът определя облика на историята“ – по Viasat History

„Как климатът определя облика на историята“ – по Viasat History

Mit dem Klima steht und f‰llt das Schicksal des Menschen. Honorarfrei - nur f¸r diese Sendung bei Nennung ZDF und J¸rgen Rehberg

Възможно ли е изменението на климата да определя развитието на света? Отговорът на този въпрос дава Viasat History с документалния филм „Как климатът определя облика на историята“. Епизодите ще се излъчват на 26-ти и 27-ми декември, събота и неделя, от 17:00 часа.
Благоприятните климатични условия подпомагат възхода на великите империи и насърчават търговията, просперитета и художествените постижения. Неблагоприятните метеорологични събития обаче могат да доведат до войни и човешки катастрофи.

В резултат на това цивилизациите или се развиват, или са изложени на риск да изчезнат завинаги. Но възможно ли е смразяващ студ, потискаща жега, опустошителна суша и други екстремни климатични изменения да са допринесли както за изчезването на неандерталците, така и за доминантното положение на хомо сапиенс?

Настоящата поредица от две части дава отговор на всички тези въпроси. Епизодите съчетават естествените науки и историята. Зрителите ще видят едно пътуване от Големия взрив до вулканите на Исландия – завладяващ разказ, който изследва малко известни връзки между климата и важни исторически събития на Земята. Чрез спиращи дъха кадри любознателните зрители ще имат възможността да пътуват през хилядолетията, за да станат свидетели на формирането на нашата планета.

Продукцията разкрива още какво е общото между възхода и падението на Римската империя, Тридесетгодишната война и Ренесанса? Отправяйки поглед към историята на човечеството в светлината на променливия климат на Земята, е възможно да открием скрити паралели, да достигнем до изненадващи заключения и да си обясним странните исторически загадки.
Както става ясно от епизодите, в момента навлизаме в една безпрецедентна фаза на екстремни климатични условия, белязана от природни бедствия с ужасяващи размери: налице са смъртоносни засушавания, масивни наводнения, свиване на полярните ледени шапки и опустошителни бури.

Тази завладяваща поредица ни отвежда на едно удивително пътуване през историята по следите на променливия климат. Зашеметяващи изображения илюстрират една от най-старите истории на Земята: балансиращото действие на природните сили, които са определяли климата още от зората на времето.

Вижте и

А ние вървим по стъпките на едно конкретно създание: човекът още от появата му на бял свят – около 200 000 пр.н.е. – хората се борят за оцеляване срещу капризите на несигурните климатични условия на Земята. Научете повече от документалния филм „Как климатът определя облика на историята“ на 26-ти и 27-ми декември, събота и неделя, от 17:00 часа, по Viasat History.

Още за продукциите на Viasat History можете да откриете на http://viasathistory.bg/, както и на Facebоок страницата на канала – https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре