Сега четете
Верижна реакция

Верижна реакция

Христо ИвановЕто, мен ме няма – този, който протяга ръце към стола на г-н Цацаров. Моят призив е реформирайте прокуратурата, ликвидирайте безконтролността на главния прокурор. Сега г-н Цацаров може да го направи или да обясни за какво му е тази безконтролност. Това коментира в студиото на „120 минути” правосъдният министър в оставка Христо Иванов.

Иванов призова Цацаров да каже за какво ще използва безконтролността си: за да разследва тези, които стоят зад пирамидата КТБ или за да не обяснява как банката е била съборена; за да разследва скандала „Яневагейт“ или за да може да се извади извън кръга на проверяваните без да каже защо.

„Ние отключихме адски важни процеси – аз дойдох в името на тази кауза, не дойдох, за да си поиграя на министър и да си го запиша в професионалната биография”, категоричен беше Иванов. Той посочи, че в края на престоя си в правителството е видял засилена ангажираност по проблемите на независимостта както от редови магистрати, така и от страна на председателя на ВКС Лозан Панов.

Министърът в оставка подчерта, че решението му да се оттегли от правителството е лично и е в резултат на оценката му, че няма ресурс за по-нататъшни реформи. По този повод Христо Иванов благодари на премиера Бойко Борисов за това, че откровено му е казал докъде могат да стигнат възможните действие – „дотам, докъдето може да се получи съгласието на г-н Цацаров”.

По думите му тепърва предстоят по-важните промени в Закона за съдебната власт, но парламентът е преобърнал собствената си позиция даже за първата стъпка, която са конституционните промени, призивите за разследване на СРС скандала „Яневагейт” са предизвикали бурна реакция, а „Сотир Цацаров влезе в ролята на лидер на статуквото в съдебната власт”.

„Реформата на прокуратурата е една от основните цели на съдебната реформа – искаме да постигнем много неща, но най-вече искаме независима съдебна власт, която да пребори корупцията по високите етажи на властта”, подчерта Иванов.

Вижте и

По думите му за тази цел обвинителите трябва да са по-мотивирани, а в действията им да има повече отчетност, тъй като до момента осъдени политици няма, както няма и наказани прокурори за провали по дела с висок обществен интерес. „Или в съдебната зала има успех, или, ако няма успех, за това има обяснение” – така според Иванов гражданите си представят работещата съдебна система.

Той подчерта, че е влязъл в правителството като експерт и си тръгва като такъв, но за реформаторския потенциал на наследника му ще може да се съди по това доколко ще предприеме конкретни действия за ограничаването на корупцията на най-високо ниво.

bTV, „120 минути“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре