Битката за правосъдието. ГЕРБ и историческият компромис

cvetan-cvetanov-149904„Ние се съобразяваме с всяка една институция и всяко разумно кадрово предложение. Аз не мога да разбера днес кой е добрият в съдебната система – главният прокурор или председателят на ВСК Лозан Панов? Не от главния прокурор сме зависими в парламента. Не сме зависими и от председателя на ВКС“. Това заяви в предаването „Панорама“ зам. Председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов се опита да обясни причините, поради които от ГЕРБ се отметнаха от подкрепата си за „историческия компромис“, който предвиждаше независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във ВСС, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор.

„Това, което е важно да се знае, че за започнатите реформи също постигнахме политически консенсус – 184 гласа. Още при събирането на подписите доста парламентарни групи изразиха резерви, но в духа на политическия консенсус казаха, че ще подкрепят промените в Конституцията. Ние залагаме на практичността и искаме когато се взимат решения в парламента, те да бъдат възприемани от всички политически сили“, заяви Цветанов.

„Днес никой не говори за бюджетнния дефицит за 2016 година – той ще е 2%, тази година ще приключим с 3% дефицит, увеличили сме приходите в хазната с 2 милиарда лева“, цитира данните заместникът на Борисов и определи като „успешно“ управлението на страната от кабинета.

Вижте и

БНТ1, „Панорама“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре