Днес, когато конституционните промени трябва да влязат за обсъждане на второ четене в пленарната зала, “историческият компромис” изглежда напълно изоставен и нито управляващите, нито наблюдателите вярват, че ще бъде гласуван. Самите реформатори изоставиха дори минимално постигнатото на първо четене и въпреки че обявиха, че ще проведат консултации с останалите партии от управляващата коалиция, стана ясно, че едва ли нещо ще бъде постигнато, пише “Сега”.

Обявената от Алексей Петров награда от $100 000 за информация, свързана с атентата с гранатометите срещу бронирания му „Мерцедес”, стои в основата на стрелбата на бул. „Черни връх” в понеделник, споделиха разследващи пред „Всеки ден“. Откакто бившата барета спомена колосалната сума, офисите му буквално били обсадени от знайни и незнайни дребни тарикати от криминалния контингент, които се опитват да лапнат парите и предлагат всякакви абсурдни версии. По-наглите дори настояват да се срещнат със самия Алексей и охраната около офисите му се чуди как да ги отблъсква. Ченгета твърдят, че точно такива са и двамата незначителни наркодилъри и автокрадци Марио и Любомир, които бяха гръмнати в краката в късния следобед в понеделник. Те от няколко дни обикаляли около представителството на застрахователната компания на Петров на „Черни връх” и това не останало скрито за гардовете. В крайна сметка в охранявания периметър в близост до жилището на Алексей охраната решила да се конфронтира с тримата съмнителни мъже и да ги разпита.

Вестник „24 часа“ публикува интервю с бившия финансов министър Симеон Дянков. КТБ не е просто фалит на голяма банка, а умален модел на прехода, казва той. Не успяхме да направим бърз преход в началото и не прекъснахме връзките с миналото. Нямаше пречка политическият елит от комунизма да се превърне в икономически елит на капитализма. Това предопредели по-нататъшните ни несполуки. Страните, които направиха едновременно бързи реформи и лустрация, са по-успешни днес – Полша, Словакия, Чехия, споделя бившият министър.

Цените на бензина и дизела ще паднат под 2 лв. по всички бензиностанции в страната след края на новогодишните празници, пише “Стандарт”. Това ще бъде резултатът както от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари през последните дни, така и от традиционното намаляване на търсенето на горива веднага след поредицата празнични дни. Парното ни погва за две неплатени сметки без значение дали борчовете са за 10 или за 1000 лева.

Ако не сме се издължили два месеца поред, попадаме в полезрението на служителите на “Топлофикация – София”. “Според нормативната уредба длъжник имаме тогава, когато задължението е повече от два месеца. Преди това този клиент се смята за коректен в рамките на закона”, обясниха за “Монитор” от столичната компания. Със събирането се занимава специално звено в топлофикацията, като се действа по специална методика, така че в крайна монополистът да може да си събере парите от абонатите.

Регистрацията на коли без „Гражданска отговорност“ ще се прекратява служебно, пише „Труд“. Това решиха вчера депутатите от икономическата комисия при гласуването на второ четене на Кодекса за застраховането. „След уведомление от Гаранционния фонд и даването на срок от 15 дни, ако собственикът не изпълни задължението си, фондът ще уведоми службата по регистрация и ние ще я прекратим служебно“, каза Бойко Рановски, началник на КАТ. Номерата на колите няма да се свалят. Целта е да се прекратят случаите, при които българи продават колите си с пълномощно на чужденци. След това чуждите граждани продължават да карат автомобилите с български номера и при катастрофа обезщетенията се плащат от нашия Гаранционен фонд.