преглед на печатаПроблемите в съдебната система са водеща тема за вестник „24 часа“ днес. Жена заклала любовника си, поръчител на екзекуция и стрелец се изплъзнали от наказание в затвора в последните 18 месеца, пише изданието.  Шестима убийци, петима опасни въоръжени грабители, няколко шефове на наркобанди и дилъри, изнасилвач и педофил са сред 20-те престъпници от София, чиито присъди са влезли в сила от началото на 2014 г., но те не са зад решетките, защото са избягали. Oколо 1100 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си. В много от случаите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас. Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници.

В интервю за „24 часа“ главният прокурор Сотир Цацаров заявява: Не бива прокуратурата да е слаба и зависима, който и да е главен прокурорЦел на атаката с фалшивата публикация, в която замесиха Европейската комисия, бе и фигура, доста по-високо от тази на главния прокурор.

За „Труд“ проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“ признава: Не съм оптимист за спешната помощ. Професорът е национален консултант по спешна медицина и председател на Българското дружество по спешна медицина. Той коментира намаляването на  неосигурените пациенти в Пирогов. Ето и данните:  от януари до декември т.г. пациентите, които са хоспитализирани с неплатени здравни вноски, са 225 души. Те са донесли загуба от 220 000 лева. 180 000 лв. от тях са безвъзвратно загубени, тъй като няма да бъдат възстановени от социалните агенции, защото те са преценили, че лекуваните в „Пирогов“ неосигурени имат имоти, платежоспособни са и трябва сами да покрият осигуровките си. Всички тези хора обаче са били спешни пациенти, които са изисквали незабавна лекарска намеса и затова не са могли да бъдат върнати, а ние сме натрупали задължения. През 2014-а неосигурените бяха два пъти повече – над 400, а загубите бяха за повече от 400 000 лв. През 2013-а неосигурените, които бяха 600 души, струваха на „Пирогов“ 600 000 лв., т.е. три пъти повече, отколкото тази година.

Все повече хора не могат да съберат необходимия стаж, за да се пенсионират. Те са принудени да работят до 65 г. и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж – над 15 г. Проблемът с липсата на достатъчен стаж се задълбочава и през тази година. За първите девет месеца 6629 души са се пенсионирали на 65 г. с поне 15 г. осигуряване, сочи справка на Националния осигурителен институт, изготвена за “Сега”. Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение – миналата година процентът бе малко над 20 на сто. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години.  Според данните на НОИ над 203 хил. пенсионери получават минималната пенсия за пълен стаж и възраст от 157.44 лв. С намалена пенсия за непълен стаж са още близо 42 хил. души.

Международна и скандална е една от темите на „Стандарт“. Президентът на Турция Реджеп Ердоган лично издал заповедта за свалянето на руския Су-24 на турско-сирийската граница миналия месец. Това твърди Уикилийкс, като се позовава на източник, според който Ердоган планирал атаки срещу руски бомбардировачи още в началото на октомври, в първите дни на офанзивата на Москва срещу Ислямска Държава в Сирия. WikiLeaks се позовава на влиятелния турски блогър с псевдоним Фуат Авни, наричан в страната си “Турския Джулиан Асанж”. Той неведнъж досега е разобличавал Ердоган. Според Авни президентът имал изгода да постави страната си на ръба на война с Русия, защото смятал, че при всички случаи ще получи подкрепа от Г-20 и НАТО. В Анкара внимателно следят всички публикации на Авни в “Туитър”, защото те, по правило, впоследствие биват потвърждавани.

Грижата а държавата за полицаите е на първата страница на „Монитор“. Полицаите да бъдат хранени само с крехко свинско месо без излишни тлъстини, както и да пият кристално бистър сок без утайки. Това предвиждат инструкциите в обществена поръчка, с която дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ към МВР търси доставчик на хранителни продукти. Заделените за целта средства са 50 000 лв. и се предвижда да стигнат за период до 6 месеца. Свинското месо трябва да бъде „без странични замърсявания и следи от плесени, не трябва да има сланина, по-дебела от 1 см“, изрично пише в документацията на търга. Кренвиршите и надениците задължително следва да са по стандарт „Стара планина“ без страничен мирис.

Сиренето и кашкавалът да нямат никакво съдържание на растителни мазнини. Изискванията към киселото мляко са да бъде с поне 3,6% масленост. Полицаите също така ще пият натурален сок със 100% концентрация и без добавена захар и консерванти. Любопитни критерии са заложени и за брашното – да не се усеща хрус при сдъвкване както и да няма привкус на плесен и запарено. За десертите също има куп изисквания. Шоколадът например трябва да бъде фин млечен. Вафлите също следва да са с непокътната цялост, а при разчупване – крехки и лесно трошливи.