wpid-20151207_131445.jpgСлед новината, че днес вече ще можем да плащаме с монета от 2 лева и хартиената двулевка остава в обръщение, като тя постепенно ще бъде заменена с металната, реших да обява понеделик за “Метален ден”. Защо не? След като има “Черен петък”, “бели делници” пълни с намаления днешния ще е малко по-различен.

Придружих мой приятел до Касовия център с адрес: гр. София 1784, м. „Полигона”, ул. „Михаил Тенев” № 10 (зад търговския център на бул. „Цариградско шосе”) и въпреки, че последната седмица БНБ проведе национална информационна кампания за новата разменна монета в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др. се оказахме в ситуация подобаваща на настоящата статия.

На входа през който задължително се минава проверка за оръжие имаше опашка от 13 човека, желаещи да обменят парите си за нови два лева.  Ако беше само това и те искаха в джобчето им да дрънкат… новите двулевки щеше да е хубаво, но… историята не свършва до тук.

Първи, за да отразят събитието пристигнаха новинарите на Нова телевизия, последвани от БTB. С голяма изненада и тe разбраха, че за да обмениш пари за новата монета… трябва да изчакаш поне час, час и половина. Не защото служителите на БНБ не работят професионално, а защото от 4 работеха само 2 каси.

Колежката им от Пресцентъра на БНБ – Ани Димитрова отказала коментар и интервю с представител на банката и така те трябваше да чакат редом с изнервени хора очакващи своят ред за да обменят на практика трудно ползваемите жълтици по една, 2 и 5 стотинки.

Всички знаем, че журналистите са достатъчно гъвкави и бързо разрешиха проблема с чакането на опашката. Договориха се с трима ученика от Класическата гимназия да им купят стотинки срещу показване в ефир по централните емисии-БТВ и Нова Телевизия.

Разбира се, че хората от опашката  щяха да допуснат колегите журналисти до касата, но освен гъвкави те се оказаха и доста срамежливи и никой от тях не посмя да попита.

Странно нали? И опашката и историята, а и истерията по една желязна монета и стремежа на много да я имат първи.Тя вече е в обръщение “металния понеделник” също.

Андрей Велчев, Любословие.БГ