Сега четете
Българите задлъжняват заради Коледа – всеки пети тегли заем за подаръци. За какво да внимаваме?

Българите задлъжняват заради Коледа – всеки пети тегли заем за подаръци. За какво да внимаваме?

Богомил Николов
Богомил Николов

Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, адвокат Николай Цветанов, председател на Асоциация на отговорно небанково кредитиране и Богомил Николов, Асоциация „Активни потребители“.

Всеки пети българин тегли заем за коледни подаръци. Това става ясно от проучване на компания за бързи кредити. Междувременно уловките по ипотечния кредит стават задължителна част от рекламата му – това е част от новите правила за заемите за имоти, които трябва да влязат в сила на 21 март догодина.

По думите на Тихомир Тошев ноември и декември са най-активните месеци по отношение на пазаруването и търсене на кредитиране. Повечето хора ще изтеглят малки суми за посрещане на Коледа и Нова година, за празничната трапеза и дребни подаръци, за обновяване на техниката в къщи. Малка част от тях ще си позволят нещо по-екзотично, като пътуване например, смята той. Повечето българи все още разчитат на спестяванията си и парите, които изкарват, ние не обичаме много да задлъжняваме, особено за неща, които свършват бързо, а трябва да се връщат няколко месеца. Правим го обаче, заради ниските си доходи. Средната сума, която се тегли във вид на кредит е между 150 и 300лв, заяви Тихомир Тошев.

Пазарът на т.нар. „бързи кредити“ ще се развива и расте, каза Тихомир Тошев и допълни, че банките нямат интерес в тази сфера, тъй като тяхната система е по-бавна и тромава. Много е важно да се внимава с тях – какви суми се теглят, могат ли да се погасят и, ако не – какво следна от това, категоричен беше той.

По думите му в Законът за ипотечния кредит е записано да отпаднат таксите за усвояване и годишно обслужване на кредитите, а при потребителските вече не са толкова големи. Очаква се индексите Euribor и Sofibor да нарастнат, което ще доведе до по-високи месечни вноски, каза още Тихомир Тошев. В заключение, той беше категоричен, че кредитите трябва да се управляват и рефенинансират при необходимост, а не да се „хвърлят в чекмеджето“.

Според Николай Цветанов българинът трябва да се възпита как да не се улавя на условията на небанковите кредити. Всеки документ и договор трябва да бъде внимателно прочетен, призова той. Цветанов допълни, че разработват програма за финансови продукти, насочена към по-младото поколение, с която да се постигне по-добра финансова грамотност.

Има финансов орган, който се справя добре в контрола на микрокредитирането и това е КЗП, категоричен беше адвокатът. Тя извършва постоянен мониторинг на общите условия и на индивидуалните договори, така че това е орган, на който трябва да се доверим, категоричен беше той.

Вижте и

Според Богомил Николов хората реагират много късно – когато вече са осъдени или когато дойде съдия-изпълнителя. По думите му в България също има кредитни консултанти и хората трябва да ги използват.

Човек трябва да мисли, преди да си положи подписът под документ, но в някои случаи не става само с четене, трябва и разбиране. Направихме сравнение на договорите за потребителски кредит, над половината от тях отнемат над 1 час за четене, заяви Богомил Николов. По наши наблюдения, в по-голяма част от банките договор се получава в момент на подписване, което е абсолютно погрешно, категоричен беше той. Рефинансирането е абсолютно задължително, особено при ипотечните кредити, подчерта Богомил Николов и допълни, че в България не се усеща присъствието на регулаторните органи и потребителят е много самотен в четенето на договори. условията на конкуренция човек може да се свежда само до това потре Колкото повече

ТВ7, „Добро утро, България!“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре