Сега четете
Поглед към звездите на Хари Потър 14 години по-късно

Поглед към звездите на Хари Потър 14 години по-късно

През 2001 г. в света за първи видя единстрахотен филм за едно момче, което става магьосник. Той веднага пленява въображението на деца и възрастни по целия свят. През последвалото десетилетие се появава цяла поредица от филми за Хари Потър, а едно цяло поколение деца брои времето от гледна точка на изчакване за отпускането на следващия транш. до появата на нова книга или филм.

Искахме да разберем как актьорите от любимите ни филми изглеждат  сега. При подготовката на този материал екипът ни си припомни магическата атмосфера която почувствахме, когато за първи път гледахме филмите за Хари Потър, но също така  бяхме сериозно изненадани колко много всички наши любими герои са израснали!

Хари Потър изигран от Даниел Радклиф

сн. Warner Bros. / thefashionisto

Хърмаяни Грейнджър играе от Ема Уотсън

Warner Bros. / condenast

Рон Уизли играе от Рупърт Гринт

Warner Bros. / imgur

Драко Малфой изиграна от Том Фелтън

Warner Bros. / Fabrica

Белатрикс Лестранж играе от Хелена Бонам Картър

Warner Bros. / Disney

Rubeus Хагрид играе от Роби Колтрейн

Warner Bros. / pinimg

Луциус Малфой изигран от Джейсън Айзъкс

Warner Bros. / Pinterest

Ginevra Уизли играе от Бони Райт

Warner Bros. / pinimg

Сивиръс Снейп изигран от Алън Рикман

Warner Bros. / Холивуд

Minerva Макгонъгол, която играе Маги Смит

Warner Bros. / медии

Албус Дъмбълдор играе от Ричард Харис

Warner Bros. / newsshopper

Фред и Джордж Уизли играе от Джеймс и Оливър Фелпс

Warner Bros. / Kid

Невил Лонгботъм играе от Matthew Lewis

Warner Bros. / pinimg

Луна Лъвгуд играе от Evanna Lynch

Warner Bros. / IMDB

Дъдли Дърсли играе от Хари Мелинг

Warner Bros. / curtisbrown

Седрик Дигъри изигран от Робърт Патинсън

Warner Bros. / Берлинале

Griphook / професор Флитуик играе от Warwick Davis

Warner Bros. / хора

Сириус Блек, изпълнявана от Гари Олдман

Warner Bros. / latimes

Стене Мъртъл играе от Шърли Хендерсън

Warner Bros. / Pinterest

Почти Headless Nick изигран от Джон Клийз

Warner Bros. / Фехнер

Argus Филч изигран от Дейвид Брадли

Warner Bros. / TMD

Долорес Ъмбридж играе от Имелда Стонтън

Warner Bros. / londontheatres

Лорд Волдемор изигран от Ралф Файнс

Вижте и

Warner Bros. / Берлинале

„Хари Потър“ (на английски: Harry Potter) е поредица от 8 филма, направени по едноименната поредица от 7 романа на английската писателка Джоан Роулинг. Поредицата в жанр фентъзи започва с Хари Потър и Философският камък и завършва с Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част.

Продуцирана е от Дейвид Хеймън, а главните роли се изпълняват отДаниел Радклиф (Хари Потър), Ема Уотсън (Хърмаяни Грейнджър) иРупърт Гринт (Рон Уизли). Четирима режисьори работят по филмите –Крис Кълъмбъс (1-ви и 2-ри), Алфонсо Куарон (3-ти), Майк Нюъл (4-ти) иДейвид Йейтс (5-и, 6-и, 7-и и 8-и). Сценаристи са Джоан Роулинг (и като автор на романите), Стив Клоувс (за всички филми, освен 5-и) и Майкъл Голденберг (за 5-и филм).

Адаптацията на последния роман е разделена на две части, чиито премиери са съответно през ноември 2010 г. и юли 2011 г.

Приходите от всичките 8 филма надхвърлят 7.7 милярда USD, което нарежда поредицата на второ място (към май 2015 г.) след серията филми на Марвел Комикс, която започва през 2008 г.

Премиерите на филмите и местата им в класацията по приходи са, както следва:

Филм Премиера Бюджет
(млн USD)
Приходи
(млн USD)
Място
(май 2015)
„Хари Потър и Философският камък“ 16 ноември 2001 125 975 23
„Хари Потър и Стаята на тайните“ 14 ноември 2002 100 879 37
„Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ 31 май 2004 130 797 48
„Хари Потър и Огненият бокал“ 18 ноември 2005 150 897 34
„Хари Потър и Орденът на феникса“ 11 юли 2007 150 940 29
„Хари Потър и Нечистокръвният принц“ 15 юли 2009 250 934 31
„Хари Потър и Даровете на Смъртта: Първа част“ 19 ноември 2010 под 250[6] 960 27
„Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част“ 15 юли 2011 1 342 5

Хари Потър и Философският камък (2001) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, познато в САЩ и Индия, като Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)

Хари Потър и осиротяло момче, отгледано от леля си и вуйчо си. На 11 години, полу-великана Рубиъс Хагрид го информира, че всъщност е магьосник, а родителите му са били убити от злия магьосник Лорд Волдемор. Същата нощ Волдемор се е опитал да убие и малкия Хари, но проклятието му се върнало към него и го превърнало в слаба и безпомощна форма. В резултат на това Хари става изключително известен в магьосническия свят. Хари започва първата си година в училището за магия и вълшебство Хогуортс и се учи за магията. През годината, Хари и неговите приятели Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър са се заплели в тайната на философския камък, който се съхранява в рамките на училището.

Хари Потър и Стаята на тайните (2002) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Chamber of Secrets)

Хари, Рон и Хърмаяни се завръщат за втората си годинина в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“, която се оказва по-трудна от предната. Стаята на тайните е отворена, а последствието от това е вкаменени ученици и призраци от освободеното чудовище. Хари трябва да се изправи срещу твърденията, че е наследник на Салазар Слидерин (основател на дом Слидерин), научавайки, че говори змийски език, като Слидерин. Хари открива мистериозен дневник, който го вкарва в капана на Стаята на тайните.

Хари Потър и Затворникът от Азкабан (2004) (орогинално заглавие: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

Третата година на момчето магьосник Хари Потър и приятелите му в „Хогуортс“, отново е изпълнена с приключения. Професор Ремус Лупин е новият преподавател по Защита срещу Черните изкуства, а убиецът Сириус Блек бяга от затвора Азкабан. Министерството на Магията праща диментори в „Хогуортс“, изпитание срещу което Хари трябва да се изправи. Хари научава повече за миналото си, откогато и да е било, а самият Сириус Блек изиграва важна роля в живота на Хари.

Хари Потър и Огненият бокал (2005) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Goblet of Fire)

През четвъртата година на Хари, Тъмна маска се появява в небето, след една атака на смъртожадните след края на първенството за Световната купа по куидич. „Хогуортс“ става домакин на легендарно събитие – Тримагическия турнир. Тази година новият преподавател по Защита срещу Черните изкуства е аврорът – професор Аластор „Лудоокия“ Муди. Чести кошмари притесняват Хари през цялата година. Три европейски училища вземат участие в Турнира, всяко от които е представяно от един свой ученик. Огненият бокал избира представител за френската академия „Бобатон“ – Фльор Делакор, за българското училище „Дурмщранг“ – Виктор Крум и за „Хогуортс“ – Седрик Дигъри. Странно защо Бокалът изхвърля и името на Хари, като четвърти състезател, което го среща с преродения Волдемор.

Хари Потър и Орденът на Феникса (2007) (оригинално зафлавие: Harry Potter and the Order of the Phoenix)

Петата година на Хари започва, като е нападнат от диментори в Литъл Уингинг. Хари разбира, че Министерството на Магията категорично отрича за завръщането на Лорд Волдемор. Кошмарите на Хари продължават. Новият перподавател по Защита срещу Черните изкуства е заместник-министъра на Магията професор Долорес Ъмбридж. Тази тиранична жена строго наказва всеки ученик, дръзнал да спомене, че Волдемор се е завърнал. Хари открива пророчеството, в което се споменава за него и Волдемор – „докато единият е жив, другият не може да оцелее“.

Хари Потър и Нечистокръвният Принц (2009) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Half-Blood Prince)

В шестата година на Хари в „Хогуортс“, Лорд Волдемор и смъртожадните увеличават нападенията срещу магьосници и мъгъли. Директора Албус Дъмбълдор убеждава стария си приятел Хорас Слъгхорн да се върне в „Хогуортс“ като професор по Отвари, а професор Снейп най-сетне получава поста на преподавател по Защита срещу Черните изкуства. В един час по отвари Хари намира учебник, на който намира надпис, че е собственост на Нечистокръвния Принц. Романтика и хормони се крият в рамките на стените на замъка през цялата година, Драко Малфой се бори да извърши акт, нареден му от Волдемор. Междувременно Дъмбълдор и Хари тайно работят заедно, за да открият метод на това как да унищожат Тъмния Лорд веднъж и завинаги.

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 (2010) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1)

След неочакваните събития в края на предходната година, Хари, Рон и Хърмаяни са натоварени със задача да намерят и унищожат тайната на Лорд Волдемор към безсмъртието – хоркруксите. Сега трябва да им е последната година в „Хогуортс“, но не могат да се върнат, защото Министерството на Магията се е разпаднало и на власт са Волдемор и смъртожадните. Триото преминава през дълго приключение с много препятствия по пътя си, като смътожадните, но също и да разберат тайната за Даровете на Смъртта. Връзката между ума на Хари с този на Волдемор става все по-силна.

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 (2011) (оригинално заглавие: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2)

След като унищожават един хоркрукс и откриват значението на Даровете на Смъртта – Хари, Рон и Хърмаяни продължават да търсят другите хоркрукси, за да унищожат Волдемор. Той обаче вече притежава Старшата пръчка (един от Даровете). Когато се завръщат в „Хогуортс“ смъртожадните нападат замъка, а триото прави последен отпор в атаката, насочена от тъмните сили.

Любословие.БГ по brightside.me

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре