Сега четете
Преглед на печата 04.12.2015

Преглед на печата 04.12.2015

Посещението на британския премиер Дейвид Камерън у нас е водеща тема за петъчните вестници.

„В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят ако тя го напусне. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Дейвид Камерън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Това е първото официално посещение на британски премиер в България след 1999 г. По време на срещата Дейвид Камерън отбеляза постигнатите от България добри резултати в областта на фискалната дисциплина, икономическия растеж и силната воля за реформи.
По време на срещата и държавният глава, и британският министър-председател призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство.
„Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, заяви Дейвид Камерън.
Обща беше оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар. По думите на държавния глава завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.
Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.
„Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“, подчерта още държавният глава. Според президента, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки…” – в. „24 часа”.

„Борбата срещу международния тероризъм и справянето с миграционния натиск към ЕС, също бяха сред акцентите по време на срещата. Държавният глава отново призова страните от ЕС да се обърнат към първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да не чакат развитието на дадена криза, за да пристъпят към търсенето на решение. „Преодоляването на тази криза изисква общи действия както от страна на държавите от ЕС, така и сътрудничество със страните от региона на конфликта„, заяви президентът. Росен Плевнелиев и Дейвид Камерън изразиха подкрепата си за постигнатото споразумение между ЕС и Турция за ограничаването на миграционния натиск към Европа и отбелязаха необходимостта от разграничаване на икономическите мигранти от бежанците.
„България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС“, посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.
„България спазва и поетите в Уелс ангажименти – приета е нова програма за модернизация на Българската армия. През 2016 г. страната ни ще увеличи бюджета за отбрана до 1.35 % от БВП, като плавно средствата ще нарастват до достигането на 2 процента от БВП през следващите години“, каза още президентът Плевнелиев.
Британският премиер допълни, че всички държави от НАТО трябва да се придържат към поетите в Уелс ангажименти.
По време на срещата държавният глава отправи официална покана към Нейно Величество Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора да посети България…” – „Стандарт”.

„Благодаря ви, че сте дали повече пари за отбрана.
Това заяви вчера британският премиер Дейвид Камерън, който се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов.
Камерън обясни, че с Борисов са обсъдили бъдещо сътрудничество в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, предстои да се подпише и споразумение в областта на туризма.
Британският премиер пожела да се подобри обменът на списъците на пътуващите, както и информацията за търговията с оръжие. Двамата премиери са обсъдили и охраната на външната граница на ЕС. Камерън сам е пожелал да види как пазим границата от мигранти.
“Ще има урок по география и днес ще му покажем, че нашата граница е по-голяма от тази на Гърция”, каза българският премиер Бойко Борисов. Днес двамата ще посетят границата ни с Турция, но от съображения за сигурност визитата няма да бъде отразявана от медии. Затова и не се назовава точното й място.
И двамата споменаха, че от 16 години британски премиер не е идвал на посещение в България…” – в. „Сега”.

„Три папи са ме галили по главата“, тези думи на премиера Бойко Борисов към гостуващия в България министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън са запечатали камерите, отразили началото на срещата между двамата в Министерски съвет.
Борисов развежда своя колега из кабинета си и му показва свои снимки с известни личности. „Ето папата. Три папи са ме галили по главата“, казва в един момент българския премиер.
Гостът любезно пита: „Включително и Франциск, последния, нали?“ „И последни да, ето го“, казва Борисов и сочи една от снимките, която Камерън внимателно разглежда… „ – в. „Дневник”.

Гласуванията в парламента по съдебната реформа също са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Без скандали и емоции промените в Конституцията минаха на второ четене през временната комисия. След повече от четири часа дебати депутатите одобриха разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като избраните от парламентарната квота няма да има превес над магистратската. Най-спорните предложения на реформаторите – за независим заместник главен прокурор, който да разследва висши държавници по румънски модел, и намаляване на мандата на държавния обвинител от 7 на 5 години, не бяха приети с мотив, че излизат от обхвата на приетите на първо гласуване текстове…” – в. „Стандарт”.

„Парламентарната комисия окастри промените в Конституцията до варианта на ДПС и АБВ
Парламентарната комисия, която днес гласува на второ четене предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, на практика окастри варианта, приет след „историческия компромис“ с впечатляващото мнозинство от 184 гласа.
Това се случи, след като депутатите нарушиха поредността на гласуване и подложиха първо предложението на АБВ (бел. ред – изначалният продуцент на идеята е ДПС) за ревизия в разпределението на парламентарната и магистратската квота в бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). По принцип би трябвало да се гласува първо вариантът приет на първо четене.
С гласовете на ДПС, АБВ и БСП депутатите решиха, че прокурорската колегия ще се състои от 11 души, като ще има един избраник на парламента по-малко, т.е. петима, а не шест, както беше гласувано на първо четене. Останалите членове на прокурорската колегия ще са шест – четирима избрани от прокурорите, един – от следователите плюс главният прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6. Това означава, че главният прокурор ще има мнозинство в колегията, защото и прокурорите и следователят са му подчинени. На този вариант държаха ДПС и АБВ, според тях паритетът, който бе приет на първо четене според историчесикя компромис, застрашавал независимостта на прокуратурата.
В съдебната колегия ще има 14 души – шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища.
Така комиисята на практика неглижира становището на Венецианската комисия, повтаряно години наред за българския ВСС – че съдиите трябва да бъдат администрирани от орган, в който преобладават съдиите, избрани от съдии. При 6 на 6 от парламента и от съдиите плюс двамата шефове на ВКС и ВАС този принцип го няма, тъй като двамата председатели на върховните съдилища не се избират от съдиите, а от ВСС.
„Пълен абсурд се получава: засилва се самоуправлението на прокуратурата и се ограничава независимостта на съда“, коментира във фейсбук Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество“…” – в. „Дневник”.

„Още една разпоредба от „историческия компромис“ за конституцията отпада
Временната комисия в парламента прие поправка, удобна на прокуратурата
В прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще има 11, а не 12 прокурори, което означава превес на хората на главния прокурор. Това прие временната парламентарна комисия за промените в конституцията.
Предложението беше прокарано от АБВ. Във варианта на „историческия компромис“ се предвиждаше паритет между прокурорите, избрани от гилдията, и тези, посочени от парламента.
Идеята беше подкрепена с 8 гласа „за“, като против нея гласуваха ГЕРБ и Реформаторския блок, а „Атака“ се въздържа.Представителите на АБВ признаха, че промяната е издействана след пазарлък. Депутатът на Първанов Лъчезар Никифоров обяви, че след приемането на текста АБВ може да преосмисли отношението си към явното гласуване във ВСС, което реформаторите много се надяват да прокарат.
Единствената идея за промяна, която се запазва от стратегията на правосъдния министър Христо Иванов е разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия.
Всички текстове, предвиждащи ограничаване на правомощията на главния прокурор, избиране на независим прокурор за разследване на корупцията и повече отчетност, предложени от „Правосъдие за всеки“, бяха игнорирани…” – в. „Сега”.

Вижте и

„Все пак прокурорите няма да зависят от парламента – връща се 6:6
Представителите на Народното събрание в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще са с един по-малко – петима, от тези на самото държавно обвинение.
Това гласува парламентарната комисия за промяна на конституцията на второ четене по предложение на зам.-шефа на НС от АБВ Кирил Цочев.
На първото обаче, което бе прието в края на юли, именно изравняването на двете квоти бе счетено за най-голямата победа на Реформаторския блок. В неделя съпредседателят му и лидер на ДСБ Радан Кънев предупреди, че стигне ли се до отстъпление от приетото на първо четене изменение на конституцията, РБ ще излезе от властта.
Корекцията за прокурорската квота във ВСС, която „24 часа“ прогнозира в броя си от събота, получи 12 гласа „за“, 3 „против“ и двама „въздържал се“. На практика от присъстващите членове на комисията не го подкрепиха само депутатите от РБ и ГЕРБ.
„Патриотите ни предадоха“, коментира реформатор. Раздразнението си не скри и ген. Атанас Атанасов, шеф на вътрешната комисия на парламента и заместник на Радан Кънев в ДСБ. Последният си тръгна от заседанието за конституцията още преди да се стигне до точката за квотите. Същото направиха и лидерите на БСП Михаил Миков и на „Атака“ Волен Сидеров, като последните двама оставиха да ги представляват съответно Чавдар Георгиев и Явор Нотев. Не издържа до края и съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов…” – в. „24 часа”.

Случаят „Яневагейт” отново е на страниците на всекидневниците.

„Прокуратурата ще се опита да установи на кого е мъжкият глас от записаните разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи „Правен свят“. „По отношение на мъжките гласове ще положим необходимите усилия за установяване самоличността на лицата, които са присъствали. Абсурд е да се ограничим до това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че трябва да бъдат установени. А че сме предприели действия в тази насока съмнения не трябва да има“, заяви той.
Цацаров допълни, че до момента е установено, че нито Янева, нито Ченалова са следени със СРС-та. Прокуратурата е изискала документи от компетентните да разрешат подслушване – председателите на градския и апелативния съд и отговорите са били отрицателни. Справките от ДАНС и ДАТО също. Назначена е и експертиза, която трябва да е готова до 15 дни. Тя трябва да установи дали има манипулации на записа…” – в. „Сега”.

„Търсят мъжа от записите „Яневагейт“
Главният прокурор: Скандалът е нужен на определена политическа сила
Не са прилагани СРС-та спрямо съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева по времето, когато са разговаряли, заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров по повод записите, известни като „Яневагейт“. Той обаче допусна, че е възможно записите да се окажат легитимни. „Ние ще положим усилия за установяването на самоличността на другите лица, които са присъствали. Следващата стъпка ще бъде да проверим дали спрямо тях не са прилагани СРС“, каза Цацаров.
Той визира мъжкия глас, който се чува между приказките на съдийките. В разговорите Янева обяснява на Ченалова с кого е разговаряла за развитието на казуса по делото „Червей“, за което впоследствие бе обвинена.
За техническата автентичност на записа се изготвя експертиза от външен специалист, обясни главният прокурор. Той категорично отрече прокуратурата да е подхванала Ченалова, след като френският посланик я нарече „гнила ябълка“. „Изказването на френския посланик няма нищо общо с прокуратурата. Къде бяха всичките тези, които в момента четат морал на съдебната система, преди френският посланик. Къде бяха, когато Ченалова бе приемана, повишавана и наказвана за разговори с Красьо Черния (сочен за лобист в съдебната система – б.а.)“. След това на свой ред попита как делото „Октопод“ срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров е възложено на Ченалова и как тя го е разглеждала редом с „маса търговски дела“.
Цацаров увери, че скандалът ще продължи, защото е „нужен на определена политическа сила“, чието име не назова. По думите му записите не излизат случайно: „Това е маниер, който се повтаря години наред в обществото под формата на флашки, публикации. Сменят се само имената. Всичките са мръсни – Гном, Лиани, Лиани, Гном.“ Главният прокурор заяви, че записът „Яневагейт“ не е изтекъл случайно и спомена като причина съдебната реформа…” – в. „Труд”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре