boyko borisov hekimyanОценките, които идват за правителството, за България, са повече от добри. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама”. Той благодари на британския премиер затова, че извън всякакви протоколи и мерки за сигурност е поел всички рискове. „Това е много добра за цялото правителство, всички партии, подкрепящи кабинета и за българската опозиция, която колкото и да е трудно, участва в българския парламент”, каза още премиерът.

 

„Ние имаме фиксиран курс на еврото към лева, фискален резерв, валутен борд и за чуждестранните инвеститори, и за Европа сме изключително финансово дисциплинирани“, каза премиерът и посочи, че „като държава сме си свършили в много сфери добре работата, много по-добре, отколкото други европейски страни“.

Ние сме приели всички ценности на евроатлантическита общност. Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия и чрез българските мюсюлмани и с Турция. Ние не сме страна в този конфликт, каза премиерът в отговор на въпрос, когато Русия и Турция се карат възможно ли е да сме добре и с единия и с другия?

„Те разбраха, че ние сме сериозна държава, със сериозни ангажименти в НАТО и ЕС и не е редно да ни провокират”. Премиерът изтъкна още, че не е никак приятно за международната общност, когато един президент на Русия и един президент на Турция, си дават такива сериозни обвинения за контрабанда, за трафик. Премиерът Борисов бе категоричен, че с нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвкава и добронамерена политика, сме изключително добре поставени. Премиерът изтъкна още, че очаква турския си колега Ахмет Давутоглу, с който да обсъдят допълнително поетите ангажименти по отношение на справяне с бежанската криза.

“Знам, че ние имаме голям шанс да направим газоразпределителя, или газовия хъб в България, където да докарваме сега след няколко дни в Министерски съвет гръцкият министър на енергетиката и моят министър на енергетиката, българският министър на енергетиката ще подпишем интерконектора с Гърция. Сиреч, ние ще гарантираме диверсификацията на българския пазар, а и ще можем да дистрибутираме газ по нашите тръби, и чисто нови компресори, които видяхте как открихме.” Това заяви премиерът по отношение на това има ли риск за газовите връзки за България от конфликтът Турция-Русия. ” Нашите находища в Хан Аспарух ,Терес и Силистар ще дават също галата, достатъчно и много количество газ. И, ако съумеем под егидата, изрично поставям, на Европейската комисия, да докараме и руски газ до нашите земи на Варна, откъдето Европейския съюз, или Европейски консорциуми да го купуват, ние тогава ще си дофинансираме нашите газови тръби, без да даваме изобщо собственост от тях, и ще си взимаме транзитни такси, спазвайки третия либерализационен пакет. В тази сега ситуация, в която се намират Русия и Турция, аз виждам в това рядък шанс. Ние можем да си докараме и каспийски газ да минава през България, и втечнен газ от Гърция, и от руските тръби, и от нашите находища, така че от 4-5 източника ние ще можем да си затвърдим позицията на газоразпределител.”

По отношение на “Южен поток” той категорично заяви, че този проект е затворен. Вече идва газ, който е изцяло финансиран от руската страна. Единственото, което гарантира България е капацитет на газоразпределителните и преносни тръби и компресори.

Пресилени са изказванията, че срещу мен се готви преврат, защото само преди месец с резултатите, които постигнахме на местните избори, българите потвърдиха управлението, в което ГЕРБ участва, отбеляза Борисов. По думите му е редно сега да е по-спокойно с повече концентрация в работата. „Сега на 15 септември ще пуснем Северната тангента”, подчерта премиерът. „Днес излезе, че за третото тримесечие ръстът на икономиката ни е малко над 2,9 %. Това означава, че хората са по-спокойни, харчат повече, повече инвеститори са дошли. Тази стабилност трябва да я пазим”.

„Прокуратурата е една независима институция, която прекрасно си върши работата. И мен, и Цветанов, всичките 15 пъти са ни викали на разпит”, припомни Борисов и изрази мнение, че точно така трябва да постъпват. „За всяко нещо те трябва да ни викат и разпитват”, каза още премиерът.

БНТ1, “Панорама”