evelina-pavlovaДецата трябва да се научат на отговорност, категорична е топ радиоводещата

Евелина Павлова е един от най-известните гласове в родния радиоефир. След шестгодишно отсъствие тя се завърна във FM+ с предаване за бизнеса, в което кани млади иноватори, откриватели и бизнесмени. Отделно в събота води детско предаване, в което пуска приказки, детски песнички, кани специалисти в областта на детското възпитание.

– Съществува ли такова нещо като детско възпитание или всяко дете се ражда със своя характер?

– И двете са верни. Децата са личности и носят своя индивидуланост, емоционалност. Ние като родители им помагаме да вървят в една или друга посока и да се изправят, когато паднат. Най-важното според мен е да отделим време, за да ги опознаем. Повечето родители си мислят, че децата са техни копия и ги натоварват със своите нереализирани мечти. Надявам се да имам кураж не само на думи да позволя на своите деца да бъдат, каквито поискат. И да им помагам, доколкото мога.

– Какво от възпитанието на твоите родители прилагаш сега в отношението към децата си?

– Най-ценните за мен уроци от моите майка и татко са бъда толерантна, учили са ме на уважение, защото само да обичаш не е достатъчно, ако не уважаваш другите; да ценя изкуството. Майка ми четеше древногръцки легенди за лека нощ. И ме учеше да живея с музиката.

– Какво е най- важно за детето през тези прословути първи седем години?

– Не са достатъчни само седем години. С това работата ни не свършва. Психолозите смятат, че е важно да ги научим да са отговорни. Според един от най-интересните хора, които съм срещала през живота си, беше по време на обучение в Сиатъл, най-важно е да ги научим да вярват в себе си. Те мога всичко, стига да поискат. За целта се опитвам да казвам „не” много рядко.

– Какво ще кажеш на семействата, които отказват да раждат повече деца, повлияни от икономическата ситуация в страната?

– И двете си деца родих в момент, когато си мислех, че съм стъпила на здрава почва, а после се оказа подвижен пясък. Това не ми попречи да ги гледам спокойно и с любов. Иначе е въпрос на личен избор и на това да намериш верния човек.

– В радио FM+ водиш диаметрално различни предавания – семейно и бизнес предаване. Как успяваш да събереш сили и емоции в две толкова различни предавания?

И най-сладкото – заедно с Мартен правим още и меломанското предаване Musicology от 16 до 18. Това може би са най-зареждащите часове от деня. Вижте, хората имат различни лица, интереси, занимания. Аз представям хора, които имат собствен бизнес, в същото време свирят в група и вечерта се прибират при децата си. Аз също живея така. Имам собствена онлайн детска медия – Radio Family, водя предаване по Радио ФМ+, и преди всичко съм майка. Същото правя и в ефир. Животът ни е многообразен.

– Защо прояви интерес към една малко или много мъжка тема: иновациите в бизнеса?

– А защо да е мъжка? Значи аз съм мъжко момиче! Аз самата преди две години инициирах един предполагаем иновативен проект – радио, което се прави от деца, и е за деца. А пък заедно с приятели и колеги от телевизията стартираме една видео поредица за предприемачи CityZen. В момента работя по много интересен за мен, отново интернет базиран, проект, който е адресиран към тийнейджъри. Винаги съм обичала „новото начало”. Има много хора в България, които правят пробиви в сферата, в която работят. Смятам, че трябва да се говори за тях.

– В темата на бъдещето и иновациите, как ще се развие радиопрограмирането в следващите 10 години?

– Все повече в дигитална среда. Медиите стават мултимедии. Радиата са в социалните мрежи и имат канал в YouTube.

– Има ли млад иноватор, който да те е впечатлил в последно време и за когото може да кажеш: това е човек от бъдещето?

– Всеки, който е решил да направи крачка напред , вече е стъпил с единия крак в бъдещето. Впечатляват ме хора, които се занимават със социално предприемачество. В „Часът на идеите” всички гости имат вдъхновяващи истории.

– Липсва ли ти тв ефира?

– Обичам и телевизията, разбира се. “Аз обичам България” беше много смислено и добро предаване. То ми липсва, да!

– Какво е специалното да си в радиоефир и защо това става вирус за всеки, който го е опитал?

– Музиката!
Ани Романова, Nbox