Твърдението за замразяване на социалните разходи е несериозно. Това обяви в предаването „Тази сутрин” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод приетия вчера от парламента бюджет за 2016г. и критиките на опозицията. 400 млн. лв. са парите за социални разходи, уточни той.

По думите му Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможното. Към социалните разходи ще се добавят и 300 млн. лв. европейски средства. Обвинението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов към АБВ за политическа проституция, Калфин коментира така: „Изказването говори за нивото му. Политическа проституция може де има навсякъде, но не и при нас”.

Министърът уточни, че АБВ се е изнервила вчера от разместванията, които са правили по бюджета депутатите от ГЕРБ на принципа „ще правим каквото си искаме”. Той обяви, че АБВ би излязла от управлението, ако ГЕРБ прекалят с такова поведение.

На въпрос от зрителите защо все още има таван на пенсиите, той обясни, че има ограничение на входа и на изхода на пенсионната система – минимален осигурителен доход и таван на плащанията. Той напомни, че по закон таванът трябва да отпадне 2018г.

Коледните добавки не са за всички пенсионери, защото парите за тях са 51 млн. лв. и ако се разпределят между всички възрастни, те ще получат по 10-15 лв., каза министърът.

Относно замразяването на парите за отглеждане на дете втората година от майчинството на 340 лв., той обяви, че тази сума е равна на минималната работна заплата без данъците и осигуровките. Догодина минималната заплата ще стане 420 лв.

Ивайло Калфин коментира и проблемът със сигурността в Европа като бивш външен министър. По думите му в България мерките за сигурност няма да се променят радикално, но вниманието трябва да се увеличи, защото няма застраховани държави.

Относно напрежението между Русия и Турция, той е на мнение, че Турция е реагирала свърх в тази ситуация. Калфин е категоричен, че никой няма интерес от конфликт между Русия и НАТО.

Калфин коментира още, че Русия всъщност атакува „хранителната верига” на „Ислямска държава”. По думите му е задължително САЩ, Русия и Европа да се обединят в борбата срещу ИДИЛ, защото групировката е най-голямата заплаха в момента.

bTV, „Тази сутрин”