12238115_460955337430992_4861769899424997341_oМного често се затруднявам да опиша с думи чувствата и емоциите си. Особено, когато изкуството говори без думи и то със силата на съвършенство. Балерини на зимни кънки омагьосват публиката с балетни пируети. Каква грация и изящество, просто душата ми лети в луда наслада и опиянение.

Прекрасна вечер. Развълнувана съм и не спирам да се усмихвам, ще споделя едно магическо преживяване и то в компанията на истински ценител. Истински късмет е да притежаваш и събуждаш емпатичност, да бъдеш себе си и да остсояваш ценностите си. Аз също губя вдъхновение понякога и е истинско щастие да има с кого да го преоткриеш и да споделяте общи радости с любознателни и смеещи се очи. На мен ми се случва, благодарна съм и го оценявам. Щастлива съм, че мога да се усмихвам и преживявам споделено щастие…

Доста е студено тази вечер, аз съм с прилежно прибрана коса, като за балет 🙂 Толкова сме развълнувани, че нищо не може да ни смути под влиянието на на празничния импулс. Крачим уверено и много вдъхновени, защото ще се надникнем в едно приказно ледено зрелище. Ще се потопим в друг свят, света на детските приказки, където магията има власт и доброто и любовта винаги побеждават.  Спомням си много ясно приказния сюжет на „Спящата красавица“… гледала съм го много пъти като дете. Но сега тази приказка ще получи съвършен вид, тя ще бъде разказана с виртуозния танц. И аз и всички вие сте наясно дали спящата красавица ще се събуди и какво точно ще стане с любовта между Ромео и Жулиета. Досега обаче със сигурност не бях виждала как тези балетни постановки се пресъздават на леда и как ледът всъщност не смразява, а стопля, и вдъхновява.

спящата красавицаа

Шеметно е и вълнението е притъпило всички сетива. В НДК пред замразена сцена сме, която бе взривена от Държавният Балет върху Лед на Санкт Петербург. Известни в целия свят, „Господарите на леда“ са заслужили признание от накои от най-големите медии. Определят ги като „единствените виртуози в света, съчетаващи класически танц с фигурно пързаляне“. Също така пишат, че балетната трупа „ползва като основа за изпълненията си традициите на руската хореография, за да създаде величествен спектакъл, съчетание от динамиката на фигурното пързаляне и различните форми на изкуството на танца.“
Днес в трупата има около 20 фигуристи, удостоени с почетното звание „Майстор на спорта” на Русия, но както казва в интервюто си Расадин, не от всеки спортист става балетист.
Особеност на трупата е, че от 1995 г. е първата в света, която представя спектаклите си на ледени площадки върху театрални сцени. Самите спектакли са уникални – истински класически балети по музика на Чайковски, със съответните костюми и декорация – „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката”, както и „Пепеляшка” на Прокофиев. Всички постановки са дело на Константин Расадин. През последните десет години тези спектакли са гледани от зрителите в САЩ, Канада, Холандия, Германия, Китай, Южна Кория, Тайван, Гърция, Португалия, Испания, Ирландия, Турция и други страни.

спящата красавица

Сюжет
Първо действие

Първа картина

В двореца на крал Флорестан XIV има голямо празненство по случай кръщенето на новородената им дъщеря Аврора. Присъстват много гости. Кръстницата на Аврора – Фея Люляк е довела със себе си добрите  феи, за да поднесат своите дарове. Малко преди тя да поднесе и своя дар на принцесата, Церемониалмайсторът  изплашен съобщава, че е забравил да покани Фея Карабос , която вбесена и обидена идва към двореца. Всички се ужасяват, защото познават нейния гняв. Кралят и Кралицата ѝ се извиняват, но тя е непреклонна– Аврора ще бъде умна и красива, но при първото си убождане от игла ще заспи вечен сън. Присъстващите са отчаяни. Фея Люляк не може да отмени проклятието, но се опитва да го смекчи –  принцесата ще бъде в плен на съня до мига, в който един прекрасен принц ще я събуди с целувка. Карабос си тръгва, Кралят е отчаян и заповядва повече никога в кралството да не се използват никакви игли!

Втора картина

В кралския палат предстои голям празник – осемнадесетия рожден ден на Принцесата. Проклятието на злата фея не се е сбъднало. Въпреки  строгата заповед никой да не носи нищо остро, в двореца слугините са „забравили” да оставят вкъщи плетките. Церемониалмайсторът е в ужас и ги арестува. Приближават се кралят и кралицата и макар да са изплашени,те прощават на жените, тъй като днес е голям празник за кралството. Започва тържеството, на което са поканени принцове, надяващи се на вниманието на принцесата. Влиза Аврора с придворните си и пажове. Танцувайки тя забелязва старица, която държи вретено. Принцесата го взима и играе с него. Внезапно спира, а от ръката ѝ капе кръв – без да забележи се е убола. Тя пада и се унася в сън. Всички са вцепенени, а старицата хвърля дрипите. Оказва се, че това е злата Карабос. Идва Фея Люляк и приспива всички.

Второ действие

Трета картина

След много години. Принц Дезире и неговата свита  се веселят в гората преди да продължат с ловуването. Принцът трябва да избере своята годеница измежду дамите, които го придружават, но сърцето му е свито. Ловците продължават да търсят дивеч, но принцът остава. Пред него се появява Фея Люляк. Тя му показва образа на Аврора и той се влюбва в принцесата. Дезире умолява феята да му помогне да намери своята любима и тя го повежда със себе си към омагьосаното кралство на Флорестан.

Четвърта картина

В двореца. Всички спят непробудно само Карабос и пажовете ѝ играят зловещи танци. Идва Фея Люляк и я пропъжда. Кръстницата на Аврора въвежда принц Дезире, който разгонва злите сили, след което се приближава до принцесата и нежно я целува. Магията е развалена и всички се пробуждат. Принцът иска от крал Флорестан ръката на Аврора. Кралят дава благословията си.

Пета картина

Празник в двореца. На сватбата на принцеса Аврора и принц Дезире са поканени, феи и много приказни герои. Те поднасят своите поздравления и не спират да танцуват. Всички са радостни. Проклятието вече не тегне над принцесата и тя е щастлива.

За мен всяко балетно изпълнение е празник за душата, а това бе кулминация на пресъздадена приказка, където блян и реалност са едно цяло! Прекрасно изживяване!

Мария Николчева, София, 30.11.2015;

Информаиция по fccvarna.bg