64b90f9e018fecbf6d39db693e78bf31_bigПреглед на печата: Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще поиска Съветът за електронни медии (СЕМ) да спре излъчването на клипа към песента “Момиче като мен” на 17-годишната певица Гери Никол, пише в. “Труд”. Мотивът – защита на децата от вредно или неблагоприятно за тяхното развитие медийно съдържание, пише в. “Труд”.Институцията ще сезира и Горещата линия за безопасен интернет, се казва в становище на ДАЗД.

Управляващите бракуват авиацията ни

Управляващите бракуват авиацията ни, пише в. “Дума”. Това предупреди вчера депутатът от БСП Атанас Зафиров по време на дебатите в НС за ратификацията на споразумението с Полша за ремонт на двигателите на българските самолети МиГ-29. Колегите му от парламентарната група на левицата се обявиха категорично против избора на изпълнител на ремонтите.

Забранете парите от фондации за съдийските НПО

Трябва да се измисли механизъм, според който на магистратите да бъде забранено да получават пари от фондации, защото по този начин създават сериозни съмнения за своята работа, пише в. “Монитор”. (Става въпрос за грантовете, които Съюза на съдиите и НПО-то, сред които и това на правосъдния министър Христо Иванов, взимат пари от “Америка за България” – бел. р.). Те работят в полза на обществото. И ако пишат някакви стратегии – трябва да са “про боно”. Не може хем да взимаш стотици хиляди, хем да си независим.

Цайс зад решетките

Румен Божинов-Цайса, бившият зам.-директор на митниците в правителството на Сергей Станишев е бил признат за виновен по обвинение за документна измама от Регионалния съд във Вийнер Нойщадт в Австрия. Присъдата не е публична, повече информация няма, каза съдия Ханс Бравициус, вицепрезидент на съда пред “Капитал”.