Трайчо-Трайков Русия започна да налага икономически санкции на Турция и да разполага военна техника в Сирия заради сваления руския самолет Су-24.

Специалният пратеник на bTV Десислава Ризова каза, че икономическите санкции са насочени включително и към туристическите агенции, на които им е забранено от външното министерство на страната да продават екскурзии в Турция.

Президентът на страната Владимир Путин заявил, че всички проекти могат да бъдат преосмислени и прекратени, както и договорките. В Русия се говори и за бойкот на вноса на турски стоки, както и за митнически проблеми при получаването им.

Русия търпи санкции, които тя е наложила – Западът наказа приятелите на Путин, Путин наказа руския народ със своите санкции”, каза Трайчо Трайков в предаването „Тази сутрин” по bTV. Според него Москва не е искала да се стига до напрежение с Турция, защото те са едни от малкото им съюзници след кризата в Украйна. „Аз съм убеден, че те са искрени във възмущението и изненадата си”, допълни още Трайков.

„Руснаците се хора на честта”, каза Милен Керемедчиев. Според него е възможно Русия да стигне до крайни мерки, включително и икономически. Според него Турция се е превърнала в непредсказуем партньор. „Когато свалят един самолет търчат в Брюксел да дават обяснения и да търсят подкрепа от НАТО”, допълни Керемедчиев. По думите му дори и да не са знаели, че самолетът е руски, няма как да свалят и сирийски самолет. „Ако стрелят по сирийски самолет това означава, че откриват реални военни действия срещу Башар Асад”.

„В този случай остава впечатлението, че в продължение на два месеца Турция гледа как Русия убива бунтовниците на тези територии”, каза Трайков. „Те биха искали Русия да не е там”.

„Тези тюркменски сили веднага се поставиха в крайната равна на „Ислямска държава” позиция”, каза Керемедчиев. Той допълни, че руските военни сили ще очакват турски самолет да излезе от въздушното пространство на страната, за да се опитат да си отмъстят.

„Ако зависеше и от двете страни, те биха продължили икономическото си сътрудничество, но нямат лице да го направят”, допълни Трайков. По думите му Русия вече има действителна причина да не иска да осъществяви енергийните си проекти на територията на Турция.

„Настроенията в Западна Европа и САЩ все още са преобладаващо насочени към това Русия да не получава индулгенция заради Сирия по повод Украйна”, каза още Трайков. Според него няма неподсредствени изгледи да се подобрят отношенията.

На въпрос дали може да се прекрати изграждането на „Турски поток“ и да се възстанови „Южен поток“, бившият енергиен министър каза още, че руснаците сами са спрели проекта „Южен поток“. Русия отмени „Южен поток“, защото не иска да спазва европейските правила и България да изгради гигантски интерконектор, подчерта той. Трайков обясни, че в настоящата ситуация със спреният газ към Украйна, България може за известно време да компенсира с хранилището в Чирен. Възможно е да внасяме и от Гърция, но “Булгартрансгаз” се притеснява, че може да наруши споразумението с „Газпром“, ако внасяме от Гърция през България, подчерта в заключение той.

bTV, „Тази сутрин”