Press_1Няма опасност от изчерпване на суровините

Няма опасност със суровинната обезпеченост за България, породена от конфликта между Русия и Турция. В това увери заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. „Причината България да остане в безопасност от подобни проблеми е, че тя е на съвсем друг пазар в рамките на ЕС, който не е свързан с Русия”, обясни той. (Новинар)

Водата може да поскъпне от догодина

Водата може да поскъпне от догодина. Това ще стане възможно с новите наредби за регулиране на качеството и на цените на ВиК услугите. Според документите ВиК операторите ще имат право да искат преразглеждане на вече определените цени, ако приходите им не са достатъчни и имат непредвидени разходи, което може и да оскъпи услугите им. (Новинар)

С влак от Пекин до София за 35 часа

Най-краткият път за скоростна железница от Китай до България е през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Иран, Турция и България. Ако тя е за скорост от 300 км в час, пътуването от Пекин до София ще бъде 35 часа при 20-25 часа със самолет и 130 часа с кола при разстояние от 10 300 км.Идеята за влак стрела бе обсъждана при посещението на премиера Бойко Борисов в Китай. Такъв проект и преди е дебатиран, като бе оценен на 17 млрд. долара, а срокът за построяването – 10 г. (24 часа)

По-малко бюрокрация при европроектите

Европейският парламент прие инициираната от българския депутат Андрей Новаков резолюция за намаляване на бюрокрацията в еврофинансирането. С одобрението на 92% от евродепутатите се прие резолюцията за намаляване на административната тежест при работата с европроекти. Документът, приет на пленарно заседание в Страсбург, адресира най-болезнените проблеми за бизнеса и общините, за които евросредствата са важен източник на инвестиции. (24 часа)

Отличниците на “Винария 2016” в Пловдив ще представят България на световен конкурс

Отличниците на “Винария 2016” ще представят България на световния винен форум “Concours Mondial de Bruxelles”, чието 23-о издание ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. На специален щанд ще бъдат презентирани избите, наградени с приза “Златен ритон” и златни медали на международния конкурс за вина и спиртни напитки от 17 до 20 февруари в града под тепетата, който предшества самата “Винария 2016” от 24 до 28 февруари. (Труд)

7% лихва за потребителски заеми в евро

Потребителските кредити в евро са поевтинели най-много за последните 12 месеца. През октомври средната лихва по тези заеми се е понижила до 7,05%, което е с почти 2 процентни пункта (п.п.) по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г. Това показва статистиката на БНБ. Потребителските заеми в левове остават значително по-скъпи. Средната лихва при тях е намаляла до 10,5%, което е спад от само 0,6 п.п. на годишна база. Данните показват, че търсенето на заеми с цел потребление е почти замръзнало на миналогодишното ниво. През октомври общата сума на тези кредити е била 7,38 млрд. лв., което е с едва 0,5% повече спрямо същия период на м.г. (Труд)

Хакери удариха хотелите “Хилтън”

Хотелската верига “Хилтън” е станала обект на хакерска атака, като киберпрестъпниците са се целели в информацията за кредитните карти на клиентите, съобщи в. “Дейли мейл”. Щетите се изясняват, а милиони клиенти бяха предупредени да следят внимателно движенията по сметките си. (Стандарт)

Холандия отказва храна на мигранти

Върховният административен съд в Холандия подкрепи решение на правителството, с което се отказва храна и подслон на нежелани имигранти. Според разпоредбата хора, които не получат бежански статут и откажат да бъдат репатрирани от Холандия, нямат право на хуманитарна помощ. (Стандарт)