bnb 2 lvHа 7 декември тази година българите ще могат да се разплащат и с монети от два лева. Хартиената двулевка постепенно ще се изтегля от обращение, докато бъде заменена от металната пара. И след прощапулника на новата монета хората ще могат да плащат и с хартиената, докато постепенно тя излезе от портфейлите и се озове в банковите складове.

Ще бъдат изсечени 12 милиона нови метални двулевки, а “производството” им ще продължи до 2018 г. Това ще струва на централната ни банка близо 9 млн. лв. без ДДС, пише “24 часа”.

Централните банкери аргументират смяната на монетите от два лева с метални с търсенето на по-голяма рентабилност – металът се изхабявал много по-бавно от хартията и не се налага честа подмяна. Според банкови експерти средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота в зависимост от степента на използване е от една до няколко години.

От последните справки на БНБ става ясно, че само за първите 6 месеца на тази година, като негодни за употреба, са изтеглени 8,5 милиона броя банкноти от 42,5 броя банкноти от 2 лева.

Външният вид на металната пара бе одобрен от Управителния съвет на БНБ през миналата година. Решено е тя да бъде с лика на Паисий Хилендарски, а причината за избора е, че той е отпечатан и на хартиените двулевки.

Вътрешната част на новата монета ще бъде от жълта сплав, а външният кръг – от бяла. Паричката ще е малко по-голяма от тази от 1 лев.

Заедно с търговските банки БНБ готви официалното представяне на монетата и информационна кампания за въвеждането ѝ.

Експерти предупреждават, че преминаването към металните пари може да създаде временни неудобства – монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании от сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания.

Изработването на монетите, както от нова емисия, така и за подмяна на действащи, минава през няколко етапа. Прави се художествен проект за лицевата и обратната и страна. УС на централната банка определя тиража, размер, вид на метала и всички останали атрибути на новата монета.

Обявява се конкурс за избор на изпълнител. Конкурсът за избор на доставчик за заготовките, по които ще се отливат металните двулевки, бе обявен в началото на тази година.

Отсичането на разменните монети от 2 лева е възложено на “Монетен двор” ЕАД.

В момента централната банка има още два договора за изсичане на монети до 2017 г. – един за купюрите от 10, 20 и 50 стотинки с турската компания “Каялар Бакър Алашъмларъ Санайи Ве Тидж” и един за купюрите от 1, 2 и 5 стотинки с “Монетен двор на Финландия”.